Kış mevsiminin ortasında olduğumuz şu günlerde uzmanlar sık sık ısınma sistemlerinin, özellikle kombilerin düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerektiğine ilişkin uyarılarda bulunuyor. Konuya hassasiyet gösterenler ise henüz bir yıllık dahi olsa tıkır tıkır çalışan kombilerine bakım yaptırmak isteyince de para tuzağına düştüklerinin farkında bile olmuyor. TMMOB'ne bağlı Bolu Makine Mühendisleri Odası Başkanı Murat Ataman, kombilerin sorunsuz çalışması, ısıtmada problem yaşanmaması ve gaz harcamasında fazlalık olmaması halinde vatandaşların boş yere bakım yaptırmamaları gerektiğini söyledi. Ataman ayrıca camla kapatılsa dahi kombilerin balkona konmasının sakıncalı olduğunu belirtti.

Eğer kombiniz sorunsuz çalışıyorsa, ısıtmada sorun yoksa veya gaz harcamasında fazlalık voksa servis gerekli mi? Arıza onarımı için gelen servise genel kontrol ve bakım da yaptırılabiliriz” diyen Bolu Makine Mühendisleri Odası Başkanı Murat Ataman, kombilerin hangi durumlarda bakımlarının yaptırılması gerektiğini anlattı. Ataman şunları söyledi: Bakımlar yetkili servis çalışanları tarafında yapılmalıdır. Bunun için kombi seçiminde yetkili servisi ilimizde olan firmaları seçmemiz daha doğru olacaktır. Gelen kişilerin başında durup ne yaptıkları gözlenmeli ve herhangi bir aksilik durumunda olabildiğince cihazın sökülmeden orada onarılması istenmelidir. Bakım için servis çağrıldığında genel toz temizliğine bakılır. Yani dışarıdan gelen giriş hava bacasının içi, yanmanın sağlandığı yanma odası, suyun ısındığı eşanjör, yanan gazın çıktığı bacanın içi ile gazın çıktığı deliklerin bulunduğu brülördeki toz ve parçacıkların vakumlanarak ve silinerek temizlenmesi gerekir. Kalorifer sisteminde su basıncında düşmeler oluyorsa ;Kombinin içerisinde genleşme tankının hava basıncı kontrol edilir.Sorun yoksa sistemde su kaçağı bulunularak sorun giderilir”

Radyatörlerin tam ısınmaması halinde neler yapılabileceğini Ataman şöyle ifade etti: Eğer mevcut kalorifer sistemine kombinizi monte ettirdiyseniz, hattınızın ve radyatörlerinizin içindeki aşınmalar nedeni ile tesisat suyu aşırı kirlenir,kirli su ısı iletimin ısı düşürdüğünden yakıt tüketiminin artmasına yol açar. Bu nedenle tesisattaki su değişimi gerekebilir. Kombi dönüş hattında bulunan pislik tutucu filtrede aşırı kir-pas birikmesi sebebiyle kombi pompasının suyun sirkülasyonunu sağlamakta zorlanmasından olabilir. Tıkanan filtreler temizlenmelidir. Eğer bazı radyatörlerde ısınma olmuyorsa kullanılan tesisat boru çapı uygun olmayabilir.(örneğin Vı boru ile taşınacak su maksimum 160 cm uzunluğunda 60 cm yüksekliğinde bir radyatörü ısıtır)Veya kombinin sirkülasyon pompasının gücü en uzak noktalardaki radyatörlere kadar suyu iletmede yetersiz olabilir. Yoğuşmalı kombilerde tortulaşan yoğuşma suyu haznesi temizlenerek suyun tam boşalması sağlanır”

Ataman doğalgaz ve yakıt tasarrufunun nasıl yapılacağı hakkında da bilgi verdi: Kış sezonu geldiğinde kombinin sürekli devrede olması gerekmektedir. Oda sıcaklığını 21-22 °C 'de tutmak amacıyla kombi 40-50 derece arasına ayarlanabilir. Cihazı açıp kapatmak yerine ihtiyacımıza göre dereceyi ayarlamamız ve kısık ayarda sürekli çalıştırmamız daha mantıklıdır. Doğru olan dairenin konfor şartlarında olmasıdır. Sıcaklığı aşırı düşürmek tesisatı ve dairemizi soğutmaya sebep olduğu için tekrar ısıtmak hem 1-2 saat gibi bir süre alır, hem de daha çok doğalgaz sarfiyatına neden olur. Evde iken normal sıcaklığa, dışarıya çıktığımızda ya da gece uyuduğumuzda ekonomik ayara getirerek tasarruf edebiliriz. Kombiye ne kadar çok dur-kalk yaptırırsak o kadar yakıt sarfiyatı olur. Bunu otomobillerimizin şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketimlerinin farklı olmasına benzetilebiliriz. Daha iyi bir ısınma elde etmek için radyatörlerin önleri ve üstleri kapatılmamalı, açık tutulmalıdır. Odaların dekorasyonu radyatörler göz önüne alınarak yapılmalıdır ki ortamdaki sıcak hava akışı ve dağılımı engellenmemiş olsun. Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı da ısıtır; ısı kaybını önlemek amacıyla radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirilebilir. Radyatörlerin üzerine mermer, saksı ve önüne eşya koymak da hatalıdır. Ayrıca radyatörleri komple kapatan uzun perdeler radyatörlerin ısı akışına engel olarak odanın ısınmasının önüne geçer. Gündüzleri güneşten olabildiğince yararlanılmalı, perdeler açılıp odaların doğal olarak ısınması sağlanmalıdır. Güneş çekildikten sonra perdeler kapatılmalıdır. Kapalı perdeler ısı kaybını %10 oranında önler. Binada yapılacak ısı yalıtımı yakıt tasarrufu için çok önemlidir. Dairelerimizdeki ısı kayıplarının %25'i kapı ve pencerelerden yani hava sızıntısı ile olmaktadır. Bunu gözeterek kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarmalı, çift camlı pencerelere geçilmelidir. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanılabilir. Odalarda çamaşır kurutulacaksa bu işlem güneş gören odalarda ve gündüz yapılmalıdır. Kullanılmayan odaların radyatörlerini tamamen kapatmak yerine termostatik vana kullanılarak belli sıcaklık seviyesinde tutabiliriz. Tamamiyle kapatmak sıcak odalardan soğuk odaya ısı geçişine sebep olacağı için tasarruf yaptık zannederken daha çok yakıt tüketimine yol açılabiliriz. Hermetik kombiler bulundukları ortamın havasını kullanmazlar, temiz havayı dışardan alıp yanmış gazlan da yine aynı bacadan dışarı verirler. Yani bu şartlara uygun olan odaya, özellikle mutfağa monte edilmelerinde sakınca yoktur” Kombilerin, camla kapatılsa bile balkona konmasının aşırı soğuklarda borularda patlamaya sebeiyet verebileceğini söyleyen Ataman şu uyarılarda bulundu.

KOMBİLERİNİZİ BALKONLARA KOYMAYIN

“Kışın -10 ve daha düşük sıcaklıkların olduğu illerde Bolu dahil) kombiler balkonlara konulmamalıdır.Balkonda dolap içinde olan veya kış balkonu şeklinde cam ile kapatılan yerlerde bulunan kombilerde donma problemi ile karşılaşılmaktadır.Her ne kadar kombiler donmaya karşı düşük sıcaklıklarda kendi içinde sirkülasyon pompasını çalıştırsa da ,sıcak su eşanjörleri,kullanım suyu bağlantılarında ,bazen sirkülasyon pompalarında dahi donmalara rastlanmıştır.Eşanjördeki su kanalları çok dar olduğu için çok düşük sıcaklıkta ufak bir tıkanıklık kombiyi çalışmaz duruma getirmektedir. -10 derecenin olduğu gecelerde bir elektrik arızası durumunda balkondaki kombinin hemen donacağı kesindir. Ayrıca dış balkona takılan, donmadan kurtulan -15 lerde çalışan bir kombinin evi ısıtmak için kullanacağı gaz miktarının en az 20% artacağını belirtmek gerekir.Lütfen kombinin gazı yakarken ortama verdiği ısı ile evin içindeki tesisat borularının evin ısıtılmasına yardımcı olacağını dikkate alalım”Haber Merkezi