TMMOB Makine Mühendisleri Bolu Temsilcisi Murat Ataman, Mart ayının sonlarında Terminal'in yanında bulunan Doğalgaz Dolum İstasyonu'nda meydana gelen patlamanın depolama ünitesinde yer alan tankların birbirine yapılan bağlantılarında meydana gelen gaz kaçağı kaynaklı olduğunu söyleyerek işyeri ruhsatının hangi güvenlik standartları sağlanarak verildiğinin belli olmadığını ifade etti. Ataman, Depolama ünitesinde soğutma ve söndürme sisteminin bulunmayışı temel gerekliliklerin olmaması değinilen denetim açıklığını gözler önüne sermektedir” dedi.
Terminalin yanında bulunan Doğalgaz Dolu İstasyonu'nda 24 Mart 2014 tarihinde meydana gelen patlama hakkında açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Bolu Temsilciliği yaptığı basın toplantısında denetim açığının gözler önüne serildiğini belirtti. Bolu Temsilcisi Murat Ataman'ın konuştuğu basın toplantısında Ataman şunları kaydetti:
“24 Mart tarihinde Terminal yanında bulunan CNG(Sıkıştırılmış Doğalgaz) Dolum İstasyonu büyük bir gürültü ile patlamıştır. Patlamanın sabahın erken saatlerinde gerçekleşmesi nedeniyle söz konusu kaza sonucu can kaybı yaşanmaması bizler için sevindiricidir.
24 Mart 2014 tarihinde uzman arkadaşlarımızın olay yerinde yaptığı incelemede patlamanın depolama ünitesinde yer alan tankların birbirine yapılan bağlantılarında meydana gelen gaz kaçağı kaynaklı olduğu sonucuna varılmıştır. Söz konusu tankların yakınında yer alan ekipmanlara ait elektrik tesisatı exproof (yanmaya karşı korumalı-alev sızdırmaz) olmadığından elektrik panosu içinde bulunan tesisat ekipmanlarında oluşan ark ve/veya kıvılcım nedeniyle gaz kaçağı alevlenerek yanma meydana gelmiş, depolama ünitesinde yer alan tankların aşırı ısınmasıyla birlikte patlama olmuştur.
Söz konusu mevzuatlar gereği, patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde patlamaların önlenmesi ve bunlardan korunmayı sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin doğasına uygun olan teknik ve organizasyona yönelik önlemlerin alınması, patlayıcı ortam oluşmasının önlenmesi mümkün değilse patlayıcı ortamın tutuşmasını önlenmesi ve çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlayacak şekilde patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemlerin alınması işverenin yükümlülükleri arasındadır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik gibi mevzuatlar ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Doğalgaz piyasası ile ilgili düzenlemeleri CNG Dolum İstasyonları için güvenlik önlemleri hakkında bilgi verse de CNG İstasyonları kurulum şartları ve CNG‘ nin güvenli kullanımı doğrudan yasal mevzuatlarla güvence altına alınmamıştır. Bu da denetim boşluğunu beraberinde getirmektedir.
Bu doğrultuda ilimizde terminal binasının hemen yanına kurulan CNG ikmal istasyonuna işyeri ruhsatının hangi güvenlik standartları sağlanarak verildiği belirli değildir.istasyon içerisinde yer alan çeşitli ekipmanlara ait elektrik tesisatının exproof (yanmaya karşı korumalı-alev sızdırmaz) özellikte olmayışı, otomatik gaz kesme tertibatının bulunmayışı, depolama ünitesinde soğutma ve söndürme sisteminin bulunmayışı temel gerekliliklerin olmaması değinilen denetim açıklığını gözler önüne sermektedir.
Bu ve benzeri olaylardan hareketle, yeni faciaların olmaması için öncelikle; CNG Dolum İstasyonları için gerek kurulumda gerekse işletme esnasında yasal mevzuat oluşturularak CNG kullanımının güvence altına alınması, Sıkıştırılmış Doğalgazın(CNG) dağıtımı, taşınması, depolanması, dolumu, bayiliğinde sorumlu müdürlerin görev alması amacıyla Sıkıştırılmış Doğalgaz istasyonları Sorumlu Müdür yönetmeliğinin hazırlanarak, sayıları giderek artan CNG Dolum İstasyonlarında sorumlu müdürlerin görevlendirilmesi, Günlük, periyodik test ve kontrollerin mutlaka yapılarak denetlenmesi,