Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Yurtseven, Vali Özçimen'le birlikte ceza infaz kurumlarında cezalarının bitmesine 1 yıl kalan iyi halli mahkûmların kalan sürelerini Denetimli Serbestlik Yasası'na bağlı olarak devlet kurumlarında çalışmaları için protokol imzaladı. Buna göre ilk etapta 50 mahkûm Valilik binası ve okullarda hizmet verecek.
2005 yılında 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ile kabul edilerek uygulanmaya başlayan Denetimli Serbestlik uygulamaları kapsamında Bolu Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı ortak bir protokole imza attı.
Yasaya bağlı olarak iyi halli mahkûmların kalan 1 yıllık sürelerini kamu yararına çalışma cezası ile ödemek üzere imzalanan protokol, ilk etapta 50 mahkûmu Valilik binası ve okullar gibi kamu kurumlarında çalıştırmayı hedefliyor.
Bu protokol uyarınca 2013 yılında mahkemelerce ve denetimli serbestlik müdürlüğünce verilen Kamu Yararına Çalışma Cezaları, Valilik bünyesindeki kamu kurum ve kuruluşlarında Valilik koordinesinde Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün gözetim ve denetiminde yerine getirilecek.
KONTROL ALTINDA OLACAKLAR
Valilik'te yapılan basına açık bir toplantı ile imzalanan protokolde bilgi veren Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Türk Ceza Sisteminde 2005'ten bu yana ciddi değişiklikler yapıldığını söyledi. Ceza infaz kurumuna giren bir şahsın az bir süre cezası kaldığında başvuru yaptığı takdirde iyi hali göz önüne alınarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabileceğini belirten Yurtseven, Ceza Mahkemelerince 5237 sayılı TCK'nın 50. maddesi gereğince; kısa süreli hapis cezasına (bir yıl ve daha az süreli hapis cezası) seçenek yaptırım olarak ücretsiz olarak kamu yararına çalışma cezası verilebileceği kanunlarla düzenlenmiştir. Buna göre suça karışmış ve hakkında mahkemelerce 1 yıl ve daha az süreli hapis cezasına hükmedilen kişilerin cezaları, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna yargılama süresinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre mahkemelerce Kamu Yararına Çalışma Cezasına çevrilebilmekte böylece hem kamu bundan bir fayda sağlamakta hem de kişi cezasını toplum çevresinde tamamladığında aile ve sosyal yaşantısı kesintiye uğramadan devam etmektedir” dedi.
ÜCRET VE SİGORTA ÖDENMEYECEK
Vali İbrahim Özçimen de Valilik'te ve okullarda çalışacak olan mahkûmlara herhangi bir ücret ya da sigorta ödenmeyeceğini belirterek Bizim de bu tür personele çok ihtiyacımız var. Şuana kadar çalıştırdığımız personelden çok memnunuz. Çünkü bunlar iyi halleri tespit edilmiş kişiler. Bize nerdeyse hiç problem getirmeyip fayda getiren kişiler. Biz bu uygulamadan çok memnunuz. Valilikle bu protokolü de yapmamızın nedeni, tek tek diğer kurumlarla yapmaktansa bana bağlı kurumların tamamını koordine edip, Belediye ile üniversite ile de ayrı protokol yapabilirler. Tamamen bir yardımcımın koordinesinde Denetimli serbestlik Şube Müdürümüz ve ilgili savcı ile birlikte ayarlanacak. Personel kontrol edilecek özellikle okullarda açığımız kapanacak” diye konuştu.
Denetimli Serbestlik Yasası'na bağlı olarak iyi halli mahkumlar çalıştıkları kurumlarda kontrol altında olacakları gibi çalışma kurallarına da uymadıkları takdirde cezaevine geri gönderilecekler. Irza tecavüz suçluları ise okullarda görevlendirilmeyecek suçun niteliğine göre elemeden sonra kurumlara gönderilecekler.