Öğretmenlerinin desteğiyle 10 yıl önce atletizmle tanışan 24 yaşındaki zihinsel engelli Milli Atlet Neşe Çetin, ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettiği derecelerle çok sayıda madalyanın sahibi oldu.
Bebekliğinde geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle beyninde kalıcı hasar oluşan Çetin, özel eğitim merkezindeki öğretmenlerinin yönlendirmesiyle 2002 yılında atletizme başladı. 2007 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 12. Özel Olimpiyatlar Yaz Oyunları'nda Türkiye'ye üçüncülük kazandıran Çetin, Bolu, Edirne, Samsun, Sakarya ve Çorum'da düzenlenen bölgesel ve ulusal yarışmalarda çok sayıda madalyanın sahibi oldu.
Anne Aysel Çetin, kızının başarıları sayesinde kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, kızının 5 yaşındaki insanın zekasına sahip olduğunu, bu nedenle özel ilgiye muhtaç olduğunu bildirdi.
"Kızım öğretmenlerinin ilgisi sayesinde spora başladı" diyen Çetin, "Bu sayede Türkiye'de düzenlenen birçok şampiyonaya katılarak madalya kazandı. 2007 yılında milli sporcu oldu. Folklor de yaptı, o alanda da başarılı oldu. Engelli çocuklarımıza destek amaçlı kurduğumuz çay bahçesinde çalıştı ve müşterilerin ilgi odağı oldu. Çeşitli kurslara gitti, başarıyla bitirdi. Hatta normal insanlardan daha fazla azim göstererek ve çalışarak kursları başarıyla bitirdi" şeklinde konuştu.
"Engelliler bilemez, öğrenemez demesinler"
Engellilerin çok özel olduğunu vurgulayan Çetin, "Fırsat verilirse çocuklarımızın mutlaka yapabilecekleri şeyler var. Mutlaka 'eğitim' diyorum. Önce aile eğitimi, sonra çocuğun eğitimi. 'Engelliler bilemez, öğrenemez' demesinler. Mutlaka her çocuğun, her bireyin yapabileceği, öğrenebileceği şeyler var. Onları üretime katmaları mümkün. Çaba gösterilirse, ilgi gösterilirse, eğitim verilirse onlar mutlaka bir şeyleri başarıyor" ifadelerini kullandı.
Çetin, kızının kendisine gösterilen ilgiyle milli sporcu olduğunu belirterek, toplumun daha duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.