Muhtarlarla bir araya gelerek 2015 yılını değerlendiren Vali Baruş Muhtarlara seslendi;

"LÜTFEN ORMANLARIMIZA, MERALARIMIZA, YAYLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM"

Bolu Valisi Aydın Baruş, Köylere Hizmet Götürme Birliği Kasım Ayı Olağan Toplantısına katıldı. Birliğin 2016 yılı yatırımlarının konuşulduğu toplantıda köy muhtarlarına seslenen Vali Baruş, onların yerel demokrasinin en temel parçası olduğunu dile getirdi ve alınan kararların Bolu'ya hayırlı olması temennisinde bulundu.

Solmaz-Ahmet Baysal Öğretmen Evi'nde düzenlenen Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin Kasım Ayı Olağan Toplantısına Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Sekreteri İsmail Gürer, İl Genel Meclisi Üyeleri ve muhtarlar katıldı.

"MUHTARLAR YEREL DEMOKRASİNİN YAPI TAŞIDIR"

2016 yılının bütçesi, 2016 yılı yatırım ve çalışma programlarının görüşüldüğü toplantıda konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş, muhtarların yerel demokrasinin en temel parçası olduğunu dile getirdi. Muhtarların, vatandaşın devlete olan inancını pekiştirmekte çok önemli roller üstlendiğine vurgu yapan Vali Baruş, "Öncelikle 2016 yılı bütçesinin tüm köylerimize, muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Köy muhtarlarımız yerel demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Yerel demokrasi derken vatandaşın yanında olan, vatandaşın sorunlarına sahip çıkan, vatandaşların sorunlarını çözmek için öneriler getiren ve bu önerilerini idarelerle paylaşan, Valilikle paylaşan daha sonra da bu sorunun çözümü için elinden gelen her türlü gayreti gösteren bu arada da vatandaşın gerçekten de vicdanı olmayı başarabilmiş bir muhtarlık görevinden bahsediyoruz. İşte bu nedenle muhtarlarımız, vatandaşımızın yerel demokrasiye olan inancını, milletimize, devletimize olan inancını pekiştirmekte çok önemli roller üstleniyorlar. Bu bakımdan hepinize yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.

37 MİLYON TL KIRSAL ALTYAPI İÇİN AKTARILDI

2015 yılında kırsal yatırım için Birliklere aktarılan veya İl Özel İdaresi tarafından harcanan kaynağın 37 milyon TL civarında olduğunu ve bu miktarın şimdiye kadar aktarılan en büyük kaynak olduğunun altını çizen Vali Baruş, "Bildiğiniz gibi son yıllarda Türkiye çok önemli ilerlemeler gösterdi. Hem ekonomik hem sosyal hem de dış dünyadaki itibarı bakımından bölgemizde önemli bir güç haline geldik ve bunun yansımalarını kırsalda da görüyoruz. Köylerimizdeki kırsal kalkınmayı sağlamak için çok önemli olan KÖYDES projesi başlatıldı ve halen bu proje devam ediyor. Hükümetimiz tarafından her yıl illerin nüfusları gelişmişlik kriterleri dikkate alınarak aktarılan paylar neticesinde KÖYDES projelerine önemli bir miktarda kaynak aktarılıyor. Çalışmaları gerçekleştiren de Köylere Hizmet Götürme Birlikleri. Hem merkez ilçede hem de diğer ilçelerimizde köylerimizin kırsal alt yapı sorunlarını çözmek için çok yararlı bir kaynak. Bu anlamda da merkez ilçemizde çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda bu devam edecek ve köylerimizin içme suyu, yol, kanalizasyon gibi temel alt yapı sorunları da zaten tamamına yakını çözüldü, ufak tefek aksaklıkların giderilmesi için de çalışmalarımız devam edecek. Diğer bir sevindirici yön de İl Özel İdaremizden de köylerimizdeki sıkıntıların giderilmesi için çok ciddi harcamalar yapılıyor. Bu yıl Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılan tutar yaklaşık 7 milyon TL.'nin üzerinde. Yine İl Özel İdaremiz tarafından yapılan yatırımlar da 4 milyon TL civarında. Özel İdaremizden birliklerimize aktarılan kaynaklarla birlikte hepsini birlikte değerlendirdiğimizde 2015 yılı içerisinde kırsal alt yapı yatırımlarına aktarılan kaynak 37 milyon TL civarında. Takdir edersiniz ki bu şimdiye kadar görülmemiş bir kaynak ve bunla birebir köylerimizin en ufak sorunlarını çözme noktasında muhtarlarımızla el ele vererek çalışıyoruz ve bu çalışmalarımız halen devam ediyor. 2016 yılında da alacağımız kaynaklarla da eksiklerimizi gidereceğiz. Bu çalışmalarda en büyük rol, köylüyü bir araya getirerek köylünün bu hizmetlere sahip çıkmasını sağlayarak siz muhtarların olacaktır. Bu ciddi kaynakların aktarılmasında emekleri çok büyük olan Sayın Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, İl Özel İdaremize, İl Genel Meclis Başkanı ve meclis üyelerine çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"LÜTFEN ORMANLARIMIZA, MERALARIMIZA, YAYLARIMIZA GEREKTİĞİ GİBİ SAHİP ÇIKALIM"

Konuşmasının sonunda muhtarlara bir kaç konuda dikkatli olmaları konusunda uyarlılarda bulunan Bolu Valisi Aydın Baruş sözlerini şu şekilde tamamladı: "Muhtarlar olarak siz köylerinizde çok önemli bir rolü icra ediyorsunuz. Bunun için sizlerden bir kaç ricam olacak. Öncelikle köylülerimizin genel sorunlarına sahip çıkın, onların elçisi olun. Zamanında sorunları dile getirin ki vatandaşımıza devletin her zaman yanlarında olduğunu hissettirelim. Vatandaşımızın, devletine, milletine olan inancını pekiştirelim. Bu yüzden size çok önemli görevler düşüyor. Diğer taraftan devletimiz sağlamış olduğu olanaklarla artık kimsesizlerin, yoksulların, yetimlerin her zaman yanında olduğunu hissettiriyor. Bu anlamda da sizler birer yardım elçisisiniz. Bu anlamda da kişilerin sorunlarına sahip çıkın. Zamanında bunları bize intikal ettirin ki son zamanlarda onlara sağlanan çok geniş kaynaklardan onları istifade ettirelim ve hiçbir vatandaşımızın devletine olan güveni sarsılmasın, birlikte çok güçlü bir millet olma yolunda inancımızı devam ettirelim. Diğer bir husus da yapacağınız harcamalarda köylünün genel menfaatini her zaman düşünün. Harcamalarınızı belgeli olarak yapın. Üzerinizde hiçbir şaibe kalmasın. Onun için harcamalarınızı köylüye çok iyi anlatın. Mera ve Yaylakların korunması hususunda da daha önce genelge yayınladık. Lütfen ormanlarımıza, meralarımıza, yaylarımıza gerektiği gibi sahip çıkalım. Bunlar bizim gelecekteki evlatlarımızın bizlere emanetleridir. Bu emanetin tahrip edilmesine göz yummayalım. Bu anlamda da kesinlikle köy dışından gelip birilerinin köyünüze, meranıza yapı yapmasına müsaade edilmemesi için emniyet ve jandarma kuvvetlerine yardımcı olalım. Biz hiç bir zaman köylerimizde hayvancılık yapan vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Onların yaylacılık amacıyla yapmış olduğu geçici yapılar için de Valilik olarak yönerge yayınladık ve kolaylıklar sağladık"Haber Merkezi