Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümünün Eğitim-Öğretim Programında yer alan ‘ORM434' Ormancılık Uygulamaları – II dersiyle ilgili çalışmaların gerçekleştirilmesi amacıyla, Öğretim Elemanları Prof. Dr. Mehmet Mısır Başkanlığında, Prof.Dr Nuray Mısır, Doç.Dr Habip Eroğlu, Yrd. Doç.Dr. Ayhan Usta, Yrd. Doç.Dr. Deniz Güney ve 41 kişilik öğrenci grubu 16-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Aladağ, Seben ve Gölyaka Orman İşletme Müdürlüklerine Teknik Gezi Programı düzenledi.

Teknik Gezinin ilk gününde Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü Aladağ Orman İşletme Şefliğinde damgalama ve kesim tekniği tatbikatı yapılarak temsili olarak bakım bölmesinde üretilen emvallerin sürütme, depoya nakliyatı ve depoda satışa hazırlama ve satış sonrası işlemleri Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü Alabarda Orman İşletme Şefliğinin Ortakıraç deposunda anlatıldı. Daha sonra Aladağ Orman İşletme Şefliğinde tohumlama kesimi yapılan bölmeler gezilerek buralarda yapılan doğal gençleştirme uygulamalar anlatıldı.

Teknik Gezinin ikinci gününde Seben Orman İşletme Müdürlüğü Taşlıyayla Orman İşletme Şefliğinde sıklık bakımı, ilk aralama bakımı ve budama çalışmaları tatbiki olarak bizzat öğrencilere yaptırılarak anlatıldıktan sonra Seben Şefliği Hoçaş Köyündeki Fosil Ormanında inceleme gezisi yapıldı. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetkilileri tarafından Fosil Ormanı hakkında ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Öğleden sonra ise Şerif Yüksel Araştırma Ormanında hava kirliliğinin orman ekosistemleri üzerine etkisi (ICP Forests), Likenler ve Karbon emisyonu ve kabuk böcekleri, kırmızı orman karıncası ve feromen tuzakları konusunda bilgilendirme yapıldı. Son olarak yine Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü Aladağ Orman İşletme Şefliğinde seçme ormanlarında yapılan silvikültürel uygulamalar anlatıldı.

Gezinin son gününde önce Gölcük Tabiat Parkı daha sonra Bolu Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Bolu Fidanlığında çalışmalar yerinde incelendi. Buradan Bölge Müdürlüğü İdare Binasına geçen ekip Bölge Müdürü Yusuf Şahin'i ziyaret ederek Bölge Müdürlüğü çalışmaları hakkındaki bilgi edindi.

Ekip Bolu İlinde ki programını tamamlayarak Gölyaka Orman İşletme Müdürlüğü Aydınpınar Orman İşletme Şefliğinde yer alan Güzeldere Şelalesi Tabiat parkına intikal etti. Burada Tabiat Parkları ve Mesire Yerleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Programın son bölümünde Gölyaka Orman İşletme Şefliğinde kayın ağaç türünde doğal gençleştirme, sıklık bakımı ve ilk aralama yapılan bölmeler gezilerek çalışmalar detaylı bir şekilde öğrencilere anlatıldı. Karşılıklı iyi niyet ve başarı dileklerinin ardından program tamamlanarak teknik gezi ekibi Bolu Orman Bölge Müdürlüğünden ayrıldı. Haber Merkezi