Özel Çağsu Hastanesi KBB Uzmanı Abuzer Kaylan, çocuklarda görülen bademcik ve genzi eti problemlerinin en çok kreş dönemi olan 4-6 yaşlarında meydana geldiğini ifade etti.

KBB Uzmanı Abuzer Kaylan yaptığı açıklamada, çocukların solunum problemlerinin başında bademcik ve geniz etinin yer aldığını belirtti. Bu sorunun ortadan kalkması için en etkili yöntemin ise bademcik ya da geniz eti ameliyatları olduğunu ifade eden Kaylan, ailelerin çocuklarında yaşanan bademcik sorunları ile yakından ilgilenmesi gerektiğini aktardı.

İnsanoğlunun dışarıyla temas içinde olan iki tane giriş kapısı olduğunu ifade eden kalyan, Bunlar Burun ve ağızdır. Tabi burnumuzdan ve ağzımızdan giren hava, yiyeceklerin muhakkak bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Ağızdan ve burundan girecek yabancı cisimlerin temizlenmesi için boğazımızda ve ağzımızda bulunan kontrol nöbetçilerine kısaca bademcik diyebiliriz” dedi.

Dışarıdan giren havanın, burundan giren havanın kontrol edilmesi o havadaki mikropların temizlenmesi alt solunum yollarına, ciğerlere inmemesi için muhakkak kontrol edilmesi gerektiğini anlatan Kaylan, Ağzımızdaki bademcik ve burnumuzdaki geniz eti öncelikle oradaki havayı denetimden geçiriyor. O denetimden sonraki temiz mikropsuz havanın ciğerlerden sonra aşağıya inmesine müsaade ediyor. Yani bir nevi vücudumuza giriş kapısında ki kontrol nöbetçileri bademcik ve geniz etidir” ifadesini kullandı.

Kaylan, geniz etinin her çocukta bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, Fakat bazen çok fazla büyüyüp hava yolunu daraltarak, geniz akıntısı yaparak bir takım şikayetlere neden olabilir. Bademcik ise aslında vücudumuz için faydalı bir organ. Mikrobun yakalanmasını kontrol edilmesini, havanın temizlenmesini sağlayan bir organ. Bazen bademciklerimiz çok fazla mikropla temas ettiği zaman büyüyor ve yorgun düşüyor. Bu sefer hava yolunu tıkıyor. Hava yolunu tıkadığı için hastanın, çocuğun rahat nefes almasını engelleyebiliyor. O zaman biz bu bademciklere yararlı değil zararlı bademcik olarak bakıyoruz. Burnumuzda da aynı şekilde havanın yakalanmasını ve temizlenmesini geniz eti sağlıyor. Çocuk sürekli kötü hava ile karşılaştığında geniz eti büyüme yapabiliyor. Bu sefer yararı olacağı yerde zarar vermeye başlıyor. Hava yolunu bozarak sürekli şiş kalarak çocuğun burnunu rahat kullanmasını engelliyor. O zaman o geniz etine de gerekirse tıbbi müdahalede bulunmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Hastaların en fazla sorduğu sorulardan birisi bademcik ve geniz eti ameliyatlarının ne zaman, kaç yaşında yapılması gerektiği soruları olduğunu kaydeden Kaylan, Bunda, zaman diye bir kavram yok. Önemli olan hastanın geniz eti ve bademcik ameliyatı açısından ihtiyacı var mı? Bu ameliyattan fayda görür mü görmez mi önce onu belirlenerek gerekiyor. Onun için de bir takım kriterler gerekiyor. O kriterler nedir. Bademcik yılda 4 ve 6 kezden fazla şişiyorsa, çocuğun hava yolunu tıkıyorsa nefes lamasını ve yemek yemesini önlüyorsa, kulağa vuruyorsa geniz eti de çok büyüyüp burundan nefes almayı önlüyorsa sürekli bir geniz akıntısı varsa, çocuğun gece rahat uyumasını önlüyorsa o zaman geniz eti ve bademciğe müdahale emek gerekir. Yaş olarak hasta 15 kilo olması ya da 3 yaşlında olması lazım eğer bu kriterlere uygunsa anestezi yönünden de bir problem yoksa kan değerleri de uygunsa bademcik ameliyatı olabilir. Bu ameliyatın yazın ya da kışın olmasına dair bir veri yok. Önemli olan doğru bir şekilde yapılması. Sorulan sorulardan biri de çocuklarda bu ameliyattan sonra sürekli faranjit atağı vücudunda zayıflama ve mikroba karşı hassasiyet olduğu. Bununla ilgili bir bilimsel veri de yok. Çocuğun sürekli boğaz enfeksiyonu geçirir. Vücut sürekli zayıf düşer diye bir bilimsel veri yok. Çocuklardan bademciğin alınması kötü etkiler diye bir bilimsel veri de yok. Zararlı olan bir durum da yok” diye konuştu.

Geniz etinin zararlarına da değinen Kaylan, Geniz eti olan insanlarda, ileriki yaşlarda burun solunumunu doğru yapmamaya bağlı yüz orta kemik gelişiminde bozukluk oluyor. Bu nedenle doğru zamanda doğru tanı konularak geniz eti ameliyatı yapmak gerekiyor. Geniz etinin neden meydana geldiğine dair genetik bir özellik yok. Hava kirliliği, çocuğun kalabalık ortamda bulunması, iyi beslenmemsienfeksiyona zemin hazırlayan her yerde çocuk burnu ile o enfeksiyonu aldığı için geniz eti büyüme yapar en fazla 4 ile 6 yaş arasında büyüme yapar. Bunun da nedeni, çocuğun bu yaşlarda kreşe başlayıp kalabalık ortama girmesi farklı çocuklarla temas etmesi ve dışarıya açıldığı için de daha fazla mikropla temas etmesi. Yaşam kalitesi arttıkça bu tarz enfeksiyonlar da daha az görülüyor. Bir de geniz eti ve bademcikle ilgili olarak, genellikle çocuklara ordotondi diş muayenesi yaptırmadan önce geniz etine muhakkak baktırmak gerekiyor. Siz diş etine diş teli taksanız dahi o çocuk burnunu kullanmadığı için kemik bozukluğu oluşacaktır. O nedenle diş hekimlerinin tedavi yapmadın önce vakalarını bir KBB uzmanına üst hava yolunun açıklığını değerlendirmesinde fayda vardır. Zaten bademcikler belli bir yaştan sonra görevini kandaki savaşçılar adı verdiğimiz hücrelere devreder. İnsanlar 15-16 yaşından sonra bademcik problemi olmaz. Bunu kandaki hücreler yapar. Bademcik alınsa dahi zağlıklı insanlarda bir zararı olmaz. Ama bir beslenme listesi var ona göre beslenme yapılması gerekiyor.Burada en önemli hadise de tükürük salgısını arttırmak. Tükürük, mikrobu öldüren, yarayı iyileştiren, acıyı azaltan en önemli salgı maddesidir. Siz insanları tükürük salgısını arttıracak şekilde beslerseniz o kadar hızlı iyileşme ve acısız bir süreç olur” dedi.Haber Merkezi