Normal olarak meralarda otlatmaya ilkbaharda bitkilerin otlatma olgunluğuna ilk ulaştıkları dönemde başlanması gerekir. Bu dönemin öncesindeki otlatmaların bitki büyüme ve gelişmesi açısından yukarıda belirtilen ciddi sakıncaları bulunmaktadır. Zamanından sonraki otlatmalar ‘geç otlatma' olarak nitelenir. Geç kalınan otlatmalar özellikle hayvanların lezzetli ve sindirimi kolay otlarla beslenememesi gibi olumsuzluklar doğurur. Geç otlatma ya toprakların yaş olmasına bağlı olarak hayvanların meraya sokulamaması ya da münavebeli otlatmalarda otlatma sırası geç gelen bazı parsellerde olabilir. Bazen de hatalı uygulamalar nedeniyle toprak yapıları sıkışarak bozulan ve/veya ıslah programlarının ilk yıllarında kimi meralarda bu tür sorunları gidermek amacı ile bilinçli olarak geç otlatma gerekebilir.

Meradaki bir yıllık buğdaygiller içerisinde kılçık oluşturan arpa, buğday otu ve kılçıklı otlak arpası gibi türler, kılçıkların yaprak kınından çıkışından sonra otlanmazlar. Çünkü başakcık kılçıkları otlayan hayvanların ağzına, boğazına, diline batmak suretiyle yaralanmalara yol açabilir. Bu yüzden böyle bitkiler yeşil halde olsalar bile başak çıkışından sonra tüketilmez. Gerek bir yıllık gerekse çok yıllık bitkilerin otlatılmalarını geciktirmek bitkilerde olgunlaşmayı ilerletmekte, protein ve mineral element kayıplarına paralel olarak sindirimi zor olan yapısal karbonhidratları arttırmaktadır. Artan olgunlukla beslenme değerindeki olumsuz değişim baklagillerde buğdaygillerden daha yavaştır. Bu durum baklagillerin buğdaygillerden daha az oranda hücre çeperine sahip olmalarından ileri gelir. Sonuçta hayvanlar düşük kaliteli otlarla beslenmek zorunda kalmaktadır.

Bu durum hayvanların verimlerinde azalmalara yol açar bu sebeple doğal merada serbest olarak otlayan koyunların aylık canlı ağırlık kazançları otlatma mevsimi içerisinde giderek azalan bir seyir takip etmektedir. Geç kalınmış otlatmanın başka bir sakıncalı tarafı zamanında yapılan otlatma ile baskı altında tutulabilen bazı yabancı otlarda artış olmasıdır. Birçok yabancı ot, bilhassa bir yıllıklar erken büyüme dönemlerinde hayvanlar tarafından kolaylıkla genelde severek otlanabildiği halde bitkilerin olgunlaşma ve kartlaşması ile yem değerleri kaybolup hayvanlar için tercih edilmez konuma geçerler. Böylelikle yabancı otlar hayvanların otlanmasından kurtularak normal büyüme ve gelişmelerini tamamlarlar. Daha çok üreme organı üreterek merada yem değeri iyi olan bitkiler karşısında üstün konuma geçer ve zamanla çoğalırlar. Daha ileri aşamalarda meranın yem ve hayvansal ürün üretimi değerini düşürürler. İl Müdürlüğümüze bağlı Mera Birimi tarafından hayvancılık yapan üreticilerimize konu ile ilgili gerekli bilgilendirme çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Haber Merkezi