I. Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında Atatürk Orman Parkı önünde Köroğlu Heykeli ve Köroğlu Çeşmesi'nin açılışı yapıldı. Açılışa Bolu protokolünün yanı sıra, Almanya ve Azerbaycan'dan gelen milletvekilleri ve basın mensupları da katıldı.
Atatürk orman Parkı önüne yapılan Köroğlu Heykeli ve Köroğlu Çeşmesi festival programı kapsamında açıldı.
Vaz geçemediği atı ve sazı ile diz çökmüş bir elinde su testisinden su içen Köroğlu Heykeli'nin kurdelesi törenle kesildi. Törene protokolün yanı sıra Almanya ve Azerbaycan milletvekilleri ile Türk dünyasından basın mensupları da katıldı.
Törende konuşan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz şunları söyledi:
BOLU ARTIK KABUĞUNU KIRDI”
“Köroğlu Bolu'yla bütünleşecek. Köroğlu sayesinde Bolu marka kent olacak. Zaten Bolumuz dünyanın en güzel coğrafyasına sahip bir yer. Şehrimizi de coğrafyayla uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem içerisinde şehrimizi de kendi coğrafyasıyla uygun hale getirip dünyanın en güzel ve yaşanabilir kentlerinden bir tanesi olma konusunda gayretimiz olacaktır. Bu yolda da Köroğlu bizim amblemimiz olacaktır. Bundan sonra Köroğlu ile bütünleşeceğimize göre ona ait ögeleri de birçok yerde göreceğiz. Şuan burada Köroğlu'nun heykeli var. Öbür gün belki Ayvaz, sonra başka bir figürü göreceğiz. Dolaysıyla Köroğlu bizim hayatımıza girecek. Bu sene temelini atacağımız devasa bir Köroğlu Parkı olacak. 25 metre yükseklikte bir Köroğlu Heykeli ve altında bir müze ve bir araştırma merkezi olacak. Şuan burada Türk dünyasından gelen bilim adamlarımız da var. Onların araştırmaları, Türk dünyasının Köroğlu araştırmaları, Köroğlu filmlerinin tamamı ve aklınıza ne gelirse o müzede ve araştırma merkezinde olacağını göreceksiniz. 90 dönümlük park, Bolu'ya çehre kazandıracak. Belediye Meclisi'nde yaptığımız konuşmalarda 4 milyon para verilecek dediler. Ben 4 milyon bütçeye Bolu'yu düşecek kadar küçük değil dedi. Bolu artık kabuğunu kırdı., Bolu artık dünyaya açılıyor. İnşallah bu vesilelerle bakanların, başbakanların, cumhurbaşkanlarının her yıl gelebilecekleri organizasyonları Bolu'da yapacağız. Nevruz kutlamalarının Bolu'da cumhurbaşkanları seviyesinde yapılmasını hedefliyoruz. Bu konuda da eğer bir olursak hep beraber yapacağız”
Törende ayrıca UNESCO tarafından âşıklık geleneğini temsil etme görevi alan ve böylece Köroğlu geleneğini yurt dışında yaşatan ozan Şeref Taşlıova da Belediye Başkanı Yılmaz'ın takdimi ile kürsü aldı. Taşlıova şunları söyledi:
UNESCO BU GÖREVİ ONA VERDİ
“Köroğlu, bolu ben UNESCO'nun yaşayan insan hazinesi 2010'da ilan edilen şahsiyetin ötesinde dünyanın Singapur'dan tutun Boston'a kadar Köroğlu'nu Karacaoğlan'ı Dadaloğlu'nu Türk edebiyatını ve geleneği yıllar yılı orada yaşatmaya gayret ettim. Bu duygu çok önemli bir duygudur. Beni Galler'e davet ettiler. Galler'e gittim. Shakespeare'in doğduğu toprağa. Ama Shakespeare'i dünyaya tanıtan var, bugün Köroğlu'nu da bizim dünyaya tanıtmamız lazım. Köroğlu da dünyanın Köroğlu 'sudur. Köroğlu sadece elinde kılıç dağlarda gezen insan değildir. Siyaseti sanatı birliği beraberliği en iyi şekilde o kuşaktan bu kuşağa getiren, birde Köroğlu çeşmesi açılacak. Ben ilk anıtın açılışında da vardım. Sevincimden bir tanesi de Türkmenistan'da Karacaoğlu'nun anıtının açılış