Bolu Belediye Meclisi tarafından yapılan çalışma sonrası, şehir merkezinde taşımacılık yapan kooperatiflerin araç sayıları düşürülmüş, taşıdıkları yolcu bedellerinin %10'unun Bolu Belediyesi'ne verilmesi ve hat sürelerinin 10 yıl olarak sınırlandırılması kararlaştırılmıştı. Kooperatifer ortak hazırladıkları bir dilekçeyle Bolu Belediyesi'nden taleplerde bulundular. Hat süresinin kazanılmış hak olduğunu iddia eden kooperatif üyeleri, 10 yıllık hat süresine itiraz ederken bunun sınırsız olmasını talep etti. Meclis'te konuşan Başkan Yılmaz ise, Burada bir rant varsa, bu Bolu Belediyesi'nindir. Bunu da vermek istemiyoruz. Bu hatlar babadan oğula kalan miras değildir” dedi. Kooperatifçilerin talepleri görüşülmek üzere meclis komisyonlarına havale edildi.

Bolu Belediye Meclisi geçtiğimiz ay içerisinde almış olduğu kararla şehir içi ulaşım sektöründe bir devrime imza atmıştı. Şehir içi ulaşımını gerçekleştiren bir birinden farklı 5 kooperatifi aynı çatı altında toplayan Bolu Belediyesi, kooperatiflere belli sayılarda araç sayısı vermiş, artan araçlarında sadece okul ve fabrika servislerinde devam etmesini kararlaştırmıştı. Yenilenen sistemde hatların kira süresi 10 yıl olarak belirlenmiş, kooperatiflerden de taşıdıkları yolcu sayısının %10'unun Bolu Belediyesine verilmesi kararlaştırılmıştı.

KOOPERATİFLERDEN İTİRAZ GELDİ

Şehir içi ulaşımı sağlayan 5 kooperatif ortak bir dilekçe yazarak, ulaşım sistemini yenileyen Bolu Belediye Meclisi'ne bazı taleplerini iletti. Kooperatifler daha önceden kazanılmış haklarının bulunduğunu belirterek, yeni sistemde bunun korunmasını ve 10 yıllık süre kısıtlamasının kaldırılmasını, bir de yolcu taşıma ücretlerinden Bolu Belediyesi'nin alacağı %10'luk dilimin yüksek olduğunu belirterek bunun yeniden değerlendirilmesini istediler.

ALAADDİN YILMAZ KARARLI!

Kooperatiflerin taleplerinin yer aldığı dilekçenin okunmasının ardından Belediye Meclisi'ni bilgilendiren Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediyesi olarak geçtiğimiz ay aldığımız bir kararla, şehir içi ulaşımında çok sesliliğin önüne geçmek istedik. Bir birinden farklı güzergahlara yolcu taşıyan ancak şehir merkezini kullanan 5 ayrı taşıma kooperatifini tek çatı altında topladık ve sayılarını düşürdük. Artan minibüslerle de öğrenci ve işçi servislerine devam etmelerini kararlaştırdık. Ancak burda birkaç konuya kooperatiflerden itiraz geliyor. Bolu Belediyesi'nin alacağı %10'luk kısmı komisyon üyelerimiz görüşüp karar verecekler. Ama ben burda kira süresinin 10 yılla sınırlı kalması taraftarıyım. Her zaman söylüyorum. Burada bir rant var. Belediyenin rantını da ancak Bolu Belediyesi yer. Zamanında kurulan sistemle, servis hatları babadan oğula geçmiş. Kimsede ses çıkarmamış. El değiştiren hatların rakamlarını sizlerde duymuşunuzdur. Bu hatlar Bolu Belediyesi'ne ait. Geçtiğimiz ay bir meclis kararı aldık ve hat kira süresini 10 yıl olarak belirledik. Ancak bu süreye itiraz ediyorlar. Geçmişten gelen haklarının saklı kalmasını istiyorlar. Burada bir rant varsa, bu Bolu Belediyesi'nindir. Biz de bunu vermek istemiyoruz. Kooperatifler ise bu haklarının süresiz olmasını istiyor. Bu hatlar babadan oğula kalan bir miras değildir” diye konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın yaptığı açıklama sonrası, kooperatiflerden gelen dilekçenin görüşülmesi için komisyonlara havalesi yapıldı.