Bolu Belediye Meclisi'nin bir süredir üzerinde çalıştığı Şehir İçi Ulaşım Master Planı'nda sona gelindi. Şehir içi ulaşımı sağlayan 5 kooperatif kendisini kapatarak, belediyenin düzenleyeceği yeni ulaşım ağına katılma kararı alması bekleniyor.
Bolu Belediye Meclisi'nin 3 Temmuz'da yapılan Temmuz ayı 1. Birleşiminde İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çeşitli İşler Komisyonu'na havale edilmesine karar verilen şehir içi ulaşım araçlarını tek bir çatı altında birleştirecek kararlar görüşüldü. Şehir merkezinde bundan böyle 83 adet hat otobüsü hizmet verecek ve geriye kalan 83 adet otobüs de okul ve fabrika servisi hizmetinde olacak.
Alınan bu karar sonrası Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, şehir içindeki trafik akışının rahatlayacağını açıkladı.
Temmuz ayı belediye Meclis toplantısının ikinci oturumunda ilk olarak servis araçları konusu gündeme geldi. Servis Araçları Yönetmeliği'nin incelenerek kabul edilmesi, araç sayılarının sınırlandırılması, devir ücreti, uygunluk belgesi gibi ücretlerin tespiti konusunun görüşülmesi, bir sonraki meclis oturumuna bırakıldı. Şehir içi ulaşım sistemi içinde toplu taşıma hizmeti veren 5 kooperatifin şehir içi özel halk otobüsü statüsünde çalışabilmeleri için kooperatifler adına verilen taleplerin ruhsat verilmesi suretiyle değerlendirilmesi konusuyla ilgili de 3 komisyonun üyelerinin oy birliğiyle karar verdikleri yazı okunarak görüşmeye sunuldu.
KARAKÖY TÜM ARAÇLARIYLA KATILIYOR
3 komisyondan ortak olarak gelen yazıda, Şehir içi ulaşım sisteminin bütünleştirilmesiyle ilgili Kooperatiflerin Şehir İçi Özel Halk otobüsü statüsünde çalışabilmeleri amacıyla yaptıkları talepler, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinde belirtilen Belediye'nin toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz ve tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceği hükmüne istinaden Komisyonlarca değerlendirildiği belirtildi.
Kooperatiflerden Belediye'ye gelen talepler de açıklandı. Yeni ulaşım sistemine dahil olmak için Karaköy Otobüs Minibüs Kooperatif 55 olan araç sayısının tümüyle, 22 araçlık Karacasu Bolu Kaplıca Birlik Kooperatifi 6 araçla, 46 araçlık Köroğlu Çaydurt Kooperatifi 10 araçla, 30 aracı olan Abant Birlik Kooperatifi 10 araçla, 13 araca sahip Yaka Çele Kooperatifi ise 2 araçla yeni ulaşım sistemine dahil olmak için talepte bulundu.
Kooperatifler fes edilecek 5 toplu taşıma kooperatifinden gelen bu talepler, Meclis kararının Kooperatiflere tebliğ edildiği tarih itibariyle 1 ay içerisinde olağanüstü genel kurula giderek kendi ulaşım hatlarından feragat edecekler ve kendilerini fesih edecekler. Kooperatif adına talep ettikleri araç sayısı ile ilgili kararlarını Belediye'ye teslim etmeleri halinde ruhsat verilecek ve bu ruhsatlarla 10 yıl çalışabilecekler.
Genel kurul kararlarını getirmedikleri takdirde talepleri kabul edilmeyecek. Çalışma süreleri bitiminde konu tekrar Belediye Meclisi'nde görüşülecek.
“105 ARAÇ GEREKTİĞİ TESPİT EDİLDİ”
Madde, oylamaya sunulmadan önce bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; Ülke çapında bu tür bir çalışma Kütahya'da yapılmış. Bolu da ikinci olacak. Komisyonlardaki arkadaşlar uzunca bir süre çalıştı bu konu için. Araçların tamamı yenilenecek. 83 araç kooperatiflerin araçları. 22 tane de özel halk otobüsleri var. Bolu şehir içi ulaşım için 105 araç gerektiğini tespit etmişler. 22 tanesi Bolu Belediyesi'ne ait özel halk otobüsleri ve 22 otobüs yeniden ihaleye çıkacak. Yeni kurulacak taşıma sistemine sadece Karaköy tüm araçlarıyla katılıyor. Diğer kooperatifler, mevcut araç sayılarının altında sayılarla katılıyor. Onlarla da bir anlaşma yapıldı. Sisteme katılmayan araçl