Yapılan yeni düzenleme ile konut alımında ödenen KDV oranları değişti. Buna göre Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamındaki büyük şehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan konutlardan alanların ödeyecekleri vergiler arttırıldı. Bolu ise büyük şehir olmadığı için bu artıştan etkilenmiyor. Bu yüzden Bolu konut alma ve satmada avantajlı konuma giriyor.
Konutta KDV oranlarına yeni düzenleme getirildi. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren konut alacaklar, konutu aldıkları muhit ya da binanın konumuna göre KDV ödeyecekler.
Konuya ilişkin verdiği bilgiler kadar Bolu için adeta müjdeler de veren Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya bu değişikliğin Bolu'yu etkilemediğini belirterek, bunun Bolu için adeta bir fırsat olduğunu söyledi. Yerlikaya Öncelikle KDV ile ilgili şöyle bir durum söz konusu. KDV uygulamalarında geçmişte yüzde bir olan konuttaki KDV oranı KDV ile ilgili yeni düzenlemeyle büyük şehir belediyesi sınırları dâhilinde yüzde 18'e çıktı. Bu bolu için geçmişte de yüzde bir uygulanan KDV oranlarımız şu anda da yüzde bir. Aynı şekilde devam etmekte. Bununla ilgi çeşitli sorular bizlere de geliyor. Vatandaşın gerçekten kafası karışmış durumda. Ancak şunu bilsinler ki Bolu'da konut alacakla için geçmişe dönük hiçbir şey değişmedi, aynen devam ediyor”
Büyük şehir belediyeleri sınırları dahilinde konut alacakların yüzde 18 KDV ödemesi gerekirken Bolu gibi küçük şehir belediyelerinde yüzde bir uygulamasının devam edeceğini ve bu yüzden bölgesel anlamda bunun Bolu için teşvik anlamına geldiğini belirten Yerlikaya açıklamasına şöyle devam etti:
“Kanun büyükşehir belediyelerini kapsadığı için bolu için değişen herhangi bir şeyin olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Etrafınızdaki illerde KDV oranının yüzde 18'e çıkması bir dezavantaj. Şöyle bakabiliriz. Konuta yatırım yapacak insanların KDV oranlarını dikkate aldığında kira gelirleri hedefliyorsa eğer bu kira gelirlerinin bolu gibi illerde KDV oranın yüzde 1 uygulanacağı illerde daha kısa süre içinde geri dönüş sağlayacağından dolayı il dışından bile konuta Bolu'ya yatırım yapılabilir. Biz burada Bolu'yu ön plana çıkartmayı başarabilirsek eğer konuttaki tanıtımı düzgün bir şekilde yapabilirsek Bolu'nun yaşanabilir il vurgusunu düzgün yapabilirsek konuta yatırımsal ihracatı başlatabiliriz. Bu şu anlama geliyor. İl dışından yatırımcıları aldığınızda sektörü çok daha hızlı büyüme yoluna gidebiliriz. Bir de buna turizmi eklersek Bolu'nun istikamet haritası çizilmiş olacak. İnşaat sektörü ile büyüyen bir bolu, turizm ile büyüyen bir bolu. Bu hedefi yakalayabiliriz. Bu öncelikle baktığımızda bizim için ciddi bir teşvik anlamına gelmekte.
KONUTA KDV ZAMMI, BOLU İÇİN AVANTAJ
Büyükşehirlerde şöyle bir durum söz konusu. Afet riski taşıyan kentsel dönüşüm içerisinde bulunan yapılar yine eski kanun geçerli olmak kaydıyla yüzde 1 KDV uygulaması yapılacak. Tabi burada yüzde 18'i kentsel dönüşümün dışında kanlalar açısından baktığımızda, aynı semtte 2 tane yada 3 tane farklı KDV oranıyla karşılaşabilecek insanlar. Yüzde 1,8 ve 18. düşünün iki tane parseliniz var, iki tane farklı cadde arasında parselin birine yüzde 8 birine yüzde 18 KDV ile karşı karşıya kalabilecek. Burada ki değişkenlik insanların kafasında karmaşıklık yapacak”
Diye konuşan Yerlikaya Bolu'nun bu avantajı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek Buradaki reklamımızı yada tanıtımımızı iyi yapabilirsek sektör açısından teşvik ile ilgili ciddi bir fırsata dönüştürebilme şansımız var” dedi.