İzzet Baysal Caddesinde, Memur-Sen İl Temsilciliği öncülüğünde Doğu Türkistan'da yaşanan katliamlar protesto edildi ve Kadı Camii önünde Doğu Türkistan'da hayatını kaybeden Müslüman Türkler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Memur-Sen İl Başkanı Ahmet Koçak Doğu Türkistan'da yaşananlar ile ilgili basın açıklaması yaptı.

HABER: ELİF ERDOĞAN

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Memur-Sen Bolu İl Başkanı Ahmet Koçak, Yaklaşık üç yüz yıldır işgal altındaki Doğu Türkistan'da, Müslüman Uygur Türklerine karşı sürdürülen sistematik katliam ve asimilasyon politikaları, bugün de görüldüğü gibi şiddetle devam etmektedir. Özellikle 1949'ta Çin Komünist devrimi sonrasında bu politikalar daha şiddetli şekilde sürdürülmektedir. Dinleri, dilleri, kimlikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan bu halkın ülkelerinin adı bile Çin dilinde "işgal edilmiş toprak" anlamına gelen Sincan diye anılmaktadır. Ne acıdır ki bizler dahi bütün dünyayla beraber bu adı kullanmaktayız. Bütün işgalci güçler gibi; etnik temizlik ve katliama tabi tutulan Uygurların yaşadıkları bölgelere sistematik olarak yerleştirilmiş Çinliler, başta başkent Urumçi olmak üzere birçok şehirde nüfus çoğunluğunu sağlamış durumdalar” dedi.

“KADIN, YAŞLI, ÇOCUK DEMEDEN HUNHARCA KATLEDİLMEKTEDİR”

Şuan Doğu Türkistan'da Müslüman Türklere karşı yapılan uygulamaları dile getiren Koçak, Devletin ve Çinlilerin baskısı altında kalan Uygurların her ne kadar -güya Özerkliklerinden dolayı- serbest denilse de dilleri ilkokuldan Üniversiteye kadar bütün okullarda yasaklanmış durumdadır. Camiler açık gözükse de gençlerin, memurların, öğretmenlerin camiye gitmeleri yasaktır. Kuran okuyan ve kendi şartlarında İslam'ı yaşamaya çalışanlar da takip altındadır. Maalesef en üzücü ve zor olanı da dindaşlarımızın, soydaşlarımızın şu mübarek Ramazan ayında oruç tutmalarına izin verilmemektedir. Oruç tutanlar şiddetli işkencelere maruz bırakılmakta ve bütün dünyanın gözü önünde kadın, yaşlı, çocuk demeden hunharca katledilmektedir” şeklinde konuştu.

“BAŞTA TÜRKİYE OLMAK ÜZERE, HİÇBİR ÜLKE GEREKLİ TEPKİYİ VERMEMEKTEDİR”

Doğu Türkistan'da yaşanan zulme hiçbir ülkenin müdahale etmediğini ifade eden Koçak, Yüzyıllardır süren, milyonlarca Müslüman Uygur'un katledilmesine, sürülmesine neden olan bu vahşete başta Türkiye olmak üzere, hiçbir ülke gerekli tepkiyi vermemektedir. Uluslararası dengeler açısından bakılan bu meselenin yok sayılması oldukça düşündürücüdür. Bugün küresel güç haline gelmiş Çin'e yaklaşımlardaki tedirginlik de bu söylediğimizi haklı çıkaracak boyuttadır. Hele bu işgalci devletin BM'deki güvenlik konseyinde 5 daimi üyeden biri olması tepkileri iyice zayıflatmaktadır. Diğer işgalci güç ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere'nin İslam coğrafyasındaki işgalleriyle beraber düşünüldüğünde acı bir manzarayla karşı karşıya olduğumuz da ortadadır. Yeni Dünya Düzeni denilen manzara da bu olsa gerektir. Yine ne acıdır ki, işgal ve katliama tabi tutulan Müslüman Uygur Halkının kurtarıcısı, bir başka işgalci ABD ve diğer batılı güç odakları olarak ortaya konulmaktadır. Demokrasi ve İnsan Hakları söylemleriyle kuzu postuna bürünmüş kurtluklarıyla arz-ı endam etmektedirler. Yardım beklenen bu güçlerin Filistin, Irak ve Afganistan'daki işgalci konumları, olayı bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer verdi.

“BÜTÜN İNSANLIĞI BU VAHŞETİ DURDURMAYA DAVET EDİYORUZ”

Memur-Sen Bolu İl Başkanı Ahmet Koçak son olarak, Doğu Türkistan'da da, bütün işgale uğrayan Müslüman halklar gibi, direniş ve direnişin öncülüğü Doğu Türkistan İslam Partisi mücahitleri tarafından sürdürülmektedir. En tabi hakları olan işgale karşı direniş, Filistin'de Irak'ta Afganistan ve Çeçenistan'da olduğu gibi terörizmle suçlanmaktadır. Direnişin ve Direnişçilerin terörist değil, bu coğrafyalarda işgali sürdürenlerin terörist olduğunu buradan bütün dünyaya haykırıyoruz. Son olarak şunu ifade ediyoruz ki bizler, dünyanın neresinde olursa olsun, dininden, dilinden, ırkından dolayı zulme ve katliama tabi tutulanların, mazlum ve mağdurların yanında; fakat kim olursa olsun bu zulmü işleyen zalimlerin de karşısında olacağız. Bu anlamda Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın, dindaşlarımızın bu yoldaki haklı mücadelelerinin yanında olacağımızı vurguluyor ve bütün insanlığı bu vahşeti durdurmaya davet ediyoruz” dedi. Daha sonra Doğu Türkistan'da yaşamını yitiren Müslüman Türkler için gıyabi cenaze namazı kılındı.