Kocaeli Kandıra ilçesinde bulunan T1 Tipi Cezaevi'nde isyan çıkaran ve eşyaları ateşe vererek çatıda eylem yapan mahkumlar Bolu ile birlikte 8 ayrı ilde bulunan cezaevlerine dağıtıldı.
Kocaeli İzmit ile Kandıra bağlantı yolunun 20. kilometresinde bulunan Kandıra T1 Tipi Cezaevi'nde önceki gece isyan çıkmış, cezaevi şartlarından memnun olmayan veya cezalarını kendi memleketlerinde bulunan cezaevlerinde çekmek için gönderilmek istenen bazı mahkûm ve tutuklular cezaevi yönetimine karşı isyan çıkartmış ve kendi koğuşlarında bulunan yatak ile battaniyeleri yakmıştı.
Bazıları da çatıya çıkmış ve ‘Baskılar bizi yıldıramaz, yönetim istifa' şeklinde sloganları atmıştı. Olaylar üzerine cezaevine Kocaeli Valisi Ercan Topaca başta olmak üzere Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel ve İl Jandarma Komutanı Albay Birol Şimşek gitti. Mahkûmların taleplerini dinledikten sonra eylemlerine son vermeleri konusunda ikna etti. Kocaeli Valisi Ercan Topaca cezaevinden çıktığında yaptığı açıklamada, Adi suçluların kaldığı 20 kişilik koğuşta mahkûmlar, cezaevi şartlarının iyileştirilmesi isteyerek kovuşta bulunan yatakları ateşe vermişler. Arkadaşlarımız mahkûmlarla görüşme yaptı ve taleplerini aldı” dedi.
60 MAHKUM GÖNDERİLDİ
Olay sonrasında ilk önce cezaevinde hasar tespiti yapıldı. Ardından isyanla ilgili soruşturma başladı. Eşyaları yakarak çatıya çıkıp isyanı başlattıkları iddia edilen 20 mahkûm ve tutukluyla beraber, yangında zarar gören 4 koğuşta kalan yaklaşık 40 mahkum ve tutuklu; Bolu, Çanakkale, Tekirdağ, Sivas, Karabük, Trabzon, Rize ve Gümüşhane'ye gönderildi. Yangında zarar gören koğuşların tadilat işlemlerinin ise hala devam ettiği öğrenildi.