Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, "Beyaz ette fiyat artışı yok, ürünler şu anda maliyetinin altında satılıyor" dedi.
Koca, yaptığı açıklamada, beyaz ette sezona bağlı artışlar olduğunu, Kurban Bayramı'nın ardından fiyatların düştüğünü söyledi. "Beyaz ette fiyat artışı yok, ürünler şu anda maliyetinin altında satılıyor" diyen Koca, "Bunda da en büyük etken yem ham maddelerindeki artışların çok yüksek olması. Giderlerimizin en büyük kısmını yem oluşturuyor. Yemdeki artışlar buna sebep. Bir başka giderimiz enerji, ondaki artışlar da fiyatları etkiliyor. Her ikisindeki artışlar da enflasyonun çok üzerinde. Piliç eti fiyatları o yüzden yükselmiş gibi görünse de göreceli olarak zarar aşamasında" şeklinde konuştu.
Koca, son 20 yılda sektörün ciddi şekilde büyüdüğünü anlatarak, sektörün bu yıl da büyümesini beklediklerini kaydetti. Beyaz et üretiminin 1 milyon 900 bin tonun üzerine çıkmasını beklediklerini dile getiren Koca, "Bu büyüme iki şeyi beraberinde getiriyor. Birincisi, Türkiye'de kişi başına düşen piliç eti tüketimi artıyor. İkincisi ise ihracatın artması. İhracatta en hızlı artış gösteren sektörlerden birisiyiz. Özellikle son 4-5 yıllık ihracat artışlarımız çok hızlı. 2012 yılında hedefimizin 25 bin ton üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Ciddi bir ihracat geliri elde eder konuma gelindi" diye konuştu.
Türkiye'deki beyaz et tüketiminin ciddi seviyelere ulaştığını, Avrupa Birliği (AB) ortalamasını geçtiğini vurgulayan Koca, kişi başına düşen tüketimde 20 kilogramı geçtiklerini, 30 kilogram hedefini yakalamak istediklerini bildirdi.
Beyaz et sektörünün önünde bazı engeller bulunduğunu savunan Koca, KDV oranlarının ana sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.
‘2011 yılı kasım ayında çıkarılan kararla toptan et satışlarında perakendeci de değil, tüketiciye yansımayan KDV yüzde 8'den 1'e düşürüldü' diyen Koca, şöyle devam etti: "Bu karar, tamamen kayıt içinde olan beyaz et sektörünü büyük sıkıntıya soktu. Şu anda yaklaşık 350 milyon lira civarında sektörün devletten KDV alacağı var. Bu alacak şirketlerin bankalardan kredi kullanması gibi yöntemlerle çözülüyor. Bu alacak her geçen gün biraz daha büyüyor. Tüketiciye hiç bir faydası olmayan, devlete ve sektöre çok büyük zarar veren bu uygulamanın kalkmasını bekliyoruz. Yaklaşık bir yıldır bütün yetkili makamlar 'kaldıracağız' dediği halde bugüne kadar hala kalkmadı. Devletin zarar ettiği, sektörün zarar ettiği, tüketicinin yararlanmadığı bir uygulamada neden ısrar edildiğini bilmiyoruz."
Koca, devletin sektöre desteğinin çok az olduğunu öne sürerek, sadece yatırım yapıldığında bankaların faiz konusunda destek verdiğinin altını çizdi. Faizlerin düşük seviyede olduğuna işaret eden Koca, Hayvancılık kapsamında verilen desteklerden hiçbirisinde tavuk yok. Tavuk işimize geldiği zaman hayvan oluyor, işimize gelmediği zaman olmuyor. Teşviklerde tavuk genelde hayvan değil ama yasa karşısında yine hayvan. O konuda çok ciddi bir sıkıntı var. Büyükbaş hayvan yetiştiricileri desteklenirken neden tavuk yetiştiricisi desteklenmez- Köyde 2-3 binlik kümesi olan vatandaşımın başka geliri yok. Diğer taraftan 5 bin dönüm arazisi olan kişiye destek veriliyor. Bu konularda biraz daha sıkıntılıyız. Üretim ve üretici bazında hiç olmazsa ciddi destekler verilmeli. Bu konu masaya yatırılmalı” diye konuştu.