Özel Fatma Hatun Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Belgin Ertilav kış aylarında KOAH hastalarının daha dikkatli olmaları konusunda açıklamalarda bulundu.

KOAH hastalığının belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Özel Fatma Hatun Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Belgin Ertilav şu açıklamaları yaptı:

“KOAH, zararlı madde ve gazların uzun süreli solunması sonucu akciğerlerde oluşan anormal yanıtın neden olduğu ilerleyici hava yolu daralmasına bağlı hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır.

KOAH'TA KRONİK BRONŞİT VE AMFİZEM GENELLİKLE BİR ARADADIR

1. Kronik Bronşit : Artarda en az iki yıl tekrarlayan ve en az üç ay boyunca devam eden, çoğu günler görülen ve diğer solunum ya da kalp hastalıklarına bağlanamayan öksürük ve balgam çıkarma ile karakterize bir hastalıktır. Solunum yollarında salgı yapan bezlerin sayı ve hacmindeki artış neticesinde gelişen salgı miktarının fazlalığına bağlı olarak oluşur. Salgı yapan bezlerin sayı ve hacmindeki artış solunum yollarının duvar kalınlaşmasındaki önde gelen nedendir ve bu da solunum yollarında tıkanmaya sebep olur. 2. Amfizem : Alveol denilen hava keselerinin duvarlarının yıkımı ile meydana gelen bir hastalıktır. Duvar yıkımı hava boşluklarının anormal ve kalıcı şekilde genişlemesine ve akciğer esnekliğinin kaybolmasına yol açar. Sonuç olarak küçük hava yollarında tıkanmalar meydana gelir.

BU BELİRTİLER VARSA VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN

* Sigara içiyor veya çok içilen ortamlarda kalıyorsanız.

* Hava kirliliğinin yoğun olduğu bir şehirdeyseniz

* 40 veya üzeri bir yaştaysanız

* Yokuş veya merdiven çıkarken nefes darlığı çekiyorsanız

* Uzun süreli öksürük şikayetiniz varsa

* Öksürürken balgam çıkartıyorsanız

KOAH olabilirsiniz; en kısa zamanda doktora başvurmanız gerekiyor!

EN ÖNEMLİ NEDEN SİGARA

KOAH'ın bilinen en önemli nedeni sigaradır. Sigara içmek, KOAH'lı hastalarda hastalık sürecini hızlandırırken, ölümlerin artmasına da neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bazı kişilerin KOAH hastalığına yakalanma riski genetik olarak daha fazladır. Bu durum, ailesinde KOAH olan herkesin bu hastalığa yakalanacağı anlamına gelmemektedir. Genetik etmenlerin yanı sıra hastalığa; sigara, hava kirliliği, koruyucu tedbirlerin alınmadığı kötü çalışma koşulları, sık bulunulan ortamlarda toz, gaz ve buhar gibi etkenler bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılıklarını arttırmaktadır. Ayrıca pek sık karşılaşılmada göğüs duvarındaki şekil ve fonksiyon bozuklukları ile geçirilen ağır solunum yolu enfeksiyonlarıKOAH'a neden olabilir.

KOAH hastalığında tedavinin püf noktası; hastalığın erken teşhisi, sigaranın bırakılması, hava kirliliği ve kötü çalışma koşulları gibi çevresel etkenlerden uzaklaşmak ve bir göğüs hastalıkları uzmanının kontrolü ve takibinde olmaktır.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

İleri evrelerde hastalığı kontrol altına almak gerçekten güçtür. Ayrıca son dönemde hastanın da sabrı tükenmiş, dayanma gücü azalmıştır. Bu şikayetlerin önemsenmemesi nedeniyle özellikle ülkemizde yeni tanı konmuş hastaların büyük çoğunluğu ileri evrelerdeki hastalardır. Hastalık ilerledikçe hastanın günlük aktiviteleri çabuk tükenme, bitkinlik, nefes darlığı ve uykusuzluk nedeniyle giderek kısıtlanır, sonunda oksijene ve yatağa bağımlı, bakıma muhtaç hale gelir. Üstelik hasta giderek artan sıklıkta acil servise başvurmak zorunda kalır ve hayati tehlikesi olduğundan hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Bu olaylar, hastanın ve yakınlarının sosyal yaşamlarını son derece olumsuz yönde etkiler. Uygun tedavi seçenekleri ile hastalarımız; daha iyi ve rahat nefes alabilir, daha az öksürür, daha güçlü ve evde kendi işini kendisi yapabilir hale gelmektedir. Bu nedenle KOAH'tan korkmayıp, doktor önerisi doğrultusunda uygun tedavi ile hayatı yaşanır hale getirebilmenin ve hatta normal, uzun bir hayatın yaşanabileceğini unutmamak gereklidir.” Haber Merkezi