Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından Bolu Aladağlar'da düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu" kapsamında 2. grup öğrencilere Hat ve Tezhip sanatının incelikleri anlatıldı.

Hat sanatının inceliklerini ve İslam Medeniyetinde oynadığı rolü anlatan Hat Sanatçısı Erzade Yurdagül hat sanatının, İslam sanatlarının kalbi, İslam Medeniyetinin taşıyıcısı olduğunu ifade etti. Hat sanatının Kuran sanatı olduğunu, Kuranın kutsiyetine, yüceliğine, manasına binaen onu en güzel şekilde yazmanın hat sanatına ayrı bir güzellik ve yücelik bahşettiğini vurguladı. Bunun zamanla aşka dönüştüğünü ve Kuran yazma aşkının yazıyı öyle bir hale getirdiğini ki hattatın elinden çıkan harflerin birbirinin neredeyse aynı ve mükemmel düzeye ulaştığının altını çizdi. Hat sanatının anlatıldığı bu derste daha sonra öğrenciler Hat sanatı ile ilgili olarak küçük bazı örnekler icra etmeye çalıştılar.

Tezhib ile ilgili öğrencilere bilgiler veren Tezhib Sanatçısı Emine Yurdagül ise, Tezhibin ne olduğu, Tezhib Hat sanatı ilişkisine değindi. Tezhib ve Hat sanatının birbirini tamamlayan iki İslam sanatı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Tezhibin başlı başına bir sanat olduğunu veTürk İslam Sanatları içerisinde Tezhibin taşıdığı öneme değindi. Yurdagül konuşmasında Tezhibte süsleme unsurlarının neler olduğu konusunda da öğrencilere çeşitli açıklamalar yaptı. Kullanılan motifler ve kullanıldığı yerler konusunda bilgiler verdi. Derste daha sonra öğrenciler Hat dersinde olduğu gibi Tezhib ile ilgili bazı uygulamalar yapmaya çalıştılar.

"TARİH MİLLETLERİN HAFIZASIDIR"

Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu kapsamında Eğitimci-Yazar Vedat Önal yabancı öğrencilere Tarih konusunda açıklamalar yaptı. Tarih şuurunun önemine değinen Vedat Önal, Tarihin bir milletin hafızası olduğunu ve tarih şuurunu kaybeden milletlerin ve toplumların asla benliklerini koruyamayacaklarının altını çizdi. Yakın ve uzak tarihten örnekler üzerinde duran Önal, konuşmasında batının tarih algısının ve İslam Medeniyetindeki tarih algısının farkları üzerinde durdu.

BOLU İL MÜFTÜSÜ VE KATARLI MİSAFİRİN ZİYARETİ

Uluslararası Öğrenciler Yaz Kampı dersleri devam ederken kampa zaman zaman ziyaretler de oluyor. Önceki gün kampı ziyaret eden Bolu İl Müftüsü İzani Turan ve beraberindeki Katar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf es-Sıddıki öğrencilerle sohbet etme imkanı buldular.

Öğrencilerle tek tek tanışan İl Müftüsü İzani Turan ve Katar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf es-Sıddıki öğrencileri böyle güzel bir ortamda tanımaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. İl Müftüsü Turan, öğrencilerin öğrenimlerini tamamlayıp kendi ülkelerine döndüklerinde buralarda yaşadıklarını unutmamalarını ve bu güzel hatıraları ülkelerine taşımalarının önemine vurgu yaptı. İl Müftüsü İzani Turan, burada sahip oldukları tecrübeleri mutlaka ülkelerindeki insanlara götürmeleri ve kendi ülkelerine döndüklerinde mesleklerinde başarılı birer insan olmaları gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

SİNEMANIN ÖNEMİ VE DÜNYADA OYNADIĞI ROL

Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu çerçevesinde 2. grup öğrencilerinin derslerinden birisi de Sinema oldu. Sinema Eleştirmeni Enver Gülşen öğrencilere sinema tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Sinemanın tarihi gelişimi ve özellikle Hollywood sinemasının bugün dünya üzerinde nasıl bir rol üstlendiğini ve buna karşılık dünyada gelişen diğer ülke sinemaları ve Sanat Sinemaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dersin son bölümünde ise, dünyaca ünlü sinema yönetmenlerinin filmlerinden örnekler vererek bu örnekler üzerinde karşılıklı yorumlar yaparak bu filmlerin değerlendirilmesi yapıldı.

Öte yandan Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu kapsamında devam eden kamp çalışmalarında 2. grup öğrencilerin çalışmaları da tamamlandı ve öğrenciler kamptan ayrıldı. Bu arada, 3. grup öğrenciler de Bolu Aladağlar'daki kamp alanına gelmeye başladı. Haber Merkezi