Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından Bolu Aladağlar'da düzenlenen ‘Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu' kapsamında 2. grup öğrencilerin programları devam ediyor.

Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu'nun koordinatörlüğünü yürüten Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dursun, Yaz Okulu kapsamında 2. grup öğrencilerin de Seben ve Gölcük'ü gezdiklerini belirtti. Dursun kız öğrencilerden oluşan 2. grubun Seben Gölü çevresinde doğa yürüyüşü yaptığını ve bu doğa yürüyüşünden oldukça memnun kaldıklarının altını çizdi. Seben Gölündeki yürüyüşün ardından Gölcük'teki Tabiat Parkı'na geçen öğrencilerin burada öğle yemeklerini yediklerini ve parkta gerek bisiklet gerekse gezinti arabaları ile gezerek güzel bir vakit geçirdiklerini ifade etti. Öğrencilerin, Tabiat Parkındaki gezinin ardından da yine Aladağ'daki kamp alanına döndüklerini anlattı.

“TARİH BİR MİLLETİN HAFIZASIDIR”

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Şeker, öğrencilere Tarih konusunu anlattı. Özellikle yakın tarihi ele alan ve yakın tarih ile ilgili olarak gerek batıda gerekse doğuda insanların hafızalarını nasıl yitirdikleri üzerinde duran Şeker, tarih nedir sorusu ile başlayarak öğrencilere tarihi doğru anlamak ile ilgili bilgiler verdi. Şeker, tarihin bir milletin hafızası olduğunu belirterek, yakın tarihin de içinde bulunduğumuz zaman dilimini belirleyen en önemli etken olduğunun altını çizdi. Bunu yaklaşık 300 yıl geriye götürmenin de mümkün olduğunu belirtti. Şeker daha sonra doğu ve batı medeniyetlerinin dünya görüşü ve hayat anlayışları ile ilgili de çeşitli karşılaştırmalarda ve değerlendirmelerde bulundu.

DOÇ. DR. İSHAK TORUN "TÜRK SİYASAL SİSTEMİNİ" ANLATTI

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Torun da Uluslararası Öğrenciler Yaz Okulu'nda, Türk Siyasal Sistemi ve özellikleri ile ilgili olarak öğrencilere uluslararası ilişkiler bağlamında Türk siyasal sisteminin geldiği nokta ve dünya ile olan mukayeseyi ele aldı.

Türk Siyasal sisteminin, batı siyasal sistemi ile olan benzerliklerini ve farklarını ele aldı. Batı ve doğu medeniyetleri arasındaki farklardan yola çıkarak Türk Siyasal sisteminin farklılaşan yönlerini değerlendirdi. Türkiye'nin doğu ve batı arasında bir kesişim noktasında olduğunu ve iki medeniyetin arasında yer aldığını belirtti. İkisi arasında olmasına rağmen Türkiye'nin doğu medeniyetine ait olduğunun da altını çizdi. Doç. Dr. İshak Torun, batılı insanların geldiğinde Türkiye'yi doğulu, doğudan gelen insanların da batılı bulduğunu ifade etmelerinin bu açıdan önemli olduğunu vurguladı. Kısaca Türkiye'nin hem batıdan hem de doğudan birtakım özellikler taşıdığını ifade etti. Torun, Fatih'in İstanbul'un fethinde Bizans'ın kurumlarından bazılarını aldığını ve Osmanlı'ya uyarladığını belirterek bugün de Türkiye'nin doğudan ve batıdan kendi bünyesine uygun olanları alarak kendi bünyesine adapte etmesinin önemine değindi. Haber Merkezi