Bahar ayları; kışın yorgunluğunu hissettiğimiz, vücudumuzun yenilendiği bir dönemdir. Bu dönemde enerji seviyemizi yükseltmek, zayıflama yolunda ilk adımı atmak için detoks yani toksinleri uzaklaştırma yöntemiyle bu bahar arınalım. Peki nasıl yapacağız?

İlk adım zararlı toksinlerin vücudumuza girmesini önlemek olmalı yani katkı maddesi içeren besinleri almamalı, sigara ve alkolden uzak durmalıyız. Detoks diyetlerinde vazgeçilmezlerimiz; başta C vitamininden ve diğer vitamin-minerallerden, liften, aktif bileşenlerden zengin; vücudumuzun dinç ve sağlıklı olmasını sağlayan sebze ve meyvelerdir. Günde en az 3 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketin. Sebze ve meyveler vazgeçilmezimizdir ama detoks diyetlerinde sadece sebze ve meyve tüketmemiz gerektiği bilgisi yanlıştır. Yağsız süt ürünleri; haşlanmış veya fırınlanmış et, tavuk veya balık; kuru baklagiller ve tahıllar da yeterli ve dengeli olarak tüketilmelidir. Günde 3 lt. yaklaşık 12 su bardağı su da vazgeçilmezlerimizden olmalı. Bu dönemde tamamen doğal beslenip, aşırı yağlı yemeklerden, hamur işlerinden, kızartmalardan, asitli içeceklerden, şeker ve şekerli gıdalardan kesinlikle uzak duralım. Ayrıca yasemin çayı ve karahindiba çayı, yağsız bol miktarda salatalar hazırlayıp tüketmenizi, açık havada en az yarım saatlik yürüyüşler yapmanızı tavsiye ederim.

Peki bahar detoksunun bize faydaları neler olacak? Kendinizi daha enerji dolu hissedecek, daha rahat uyuyacak, işlerinize veya derslerinize daha iyi konsantre olacaksınız. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi nedeniyle hastalıklara karşı korunmuş, fazla kilolarınızdan kurtulmak için vücudunuzu hazırlamış olacaksınız.