Havaların soğumasıyla birlikte evde geçirilen sürenin artması ve yeme alışkanlıklarının değişmesi mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Doktoru Uzman Dr. Sedat Sadal, aşırı portakal tüketiminin, abur cuburların ve sigaranın reflüyü tetiklediğini söyledi.

Göğüste yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi belirtilerle kendini gösteren reflüye; kış aylarında TV karşısında fazla zaman geçirilmesi ve dolayısıyla fazla abur cubur tüketilmesi nedeniyle sık rastlanıyor. Özel Çağsu Hastanesi Bölümü'nden Uzm. Dr. Sedat Sadal, kış aylarında mideyi koruyacak önerilerde bulundu:

NE YEDİĞİN DEĞİL NE ZAMAN YEDİĞİN ÖNEMLİ

Kış mevsiminin gelmesiyle havalar daha erken kararıyor. Akşam sofraları, yaza göre daha erken kuruluyor ve dolayısıyla sofradan daha erken bir saatte kalkılıyor. Ancak yemek ile yatmanın arasındaki süre arttıkça, kişi tekrar acıkıyor ve çerez gibi yağlı yiyeceklere yöneliyor. Bu aylarda enerjiyi yüksek tutmak için daha yağlı ve şekerli gıdalara eğilim artıyor. Bu durum, kış aylarında reflüşikayetlerini de beraberinde getiriyor. Reflü tedavisinde; kişinin yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor. Ne yediğinden ziyade ne zaman ve ne kadar yediği çok daha önemlidir.

HAREKETSİZ KALINCA KARACİĞER YAĞLANIYOR

Kış aylarında daha çok kapalı alanlarda kalma isteği, kişiyi hareketsiz bir yaşama itiyor. Gereğinden fazla meyve ve abur cubur yiyip daha hareketsiz olmak, kilonun artmasına da neden oluyor. Bu arada metabolizma kış mevsiminde yaza göre daha az çalıştığından, kilo alma hızı da artıyor. Bunun sonucunda bel çevresi genişliyor ve karaciğerde yağlanma başlıyor. Reflüşikayetleri de artan kilo ile birlikte kendini daha fazla hissettiriyor.

AŞIRI PORTAKAL TÜKETİMİ MİDEDE SORUN YARATIR

Kışın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve enfeksiyonlara karşı dirençli olmada C vitaminin önemi büyüktür. Bu vitamin, portakal veya portakal suyu tüketilerek alınmalıdır. Ancak aşırıya kaçılması, mide sorunlarına ve reflüye neden olabilir. Haber Merkezi