Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurhayat Topaloğlu, yaklaşmakta olan kış mevsimi ile ilgili özellikle kronik hastalığı olan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Günlerdir artan soğuklar ve hava kirliliğinin astım rahatsızlığı olan hastalarda nefes darlığı ve sıklıkla da kış mevsiminde tekrarlayan üst solunum yolu ve gribal enfeksiyonlar nedeni ile vatandaşların hastaneye başvurularının sıklaştığını ifade eden Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurhayat Topaloğlu, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“Hastane yatışları artmaktadır”

Topaloğlu yaptığı açıklamada, ‘'Soba ve kaloriferlerin yanmasıyla ortamı kaplayan karbonmonoksit, kükürt ve azot gazlarının hastaların hava yollarında daralmalara sebep olduğunu bu sebeple nefes darlığı ve öksürüklere neden olabileceğini söyledi. Artan soğuk hava ve yağışlar nedeniyle vatandaşların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdiğini söyleyen Topaloğlu, ‘'Yakıtlardan çıkan kirleticiler, sigara, ev tozu akarları ve mantarlar gibi ev içi alerjenlerle artan temasın benzer şikayetlere yol açarak hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır. En sık görülen nezle ve grip gibi viral enfeksiyonlar nedeni ile burun tıkanmaları, üst hava yolu tahrişine bağlı kuru vasıfta sert öksürük, sıklıkla olan şikâyetlerdir. Alt solunum yolunda da akut trakeit, akut bronşit ve Pnömoni (zatürre) gibi hastalıklar nedeni ile hastane yatışları artmaktadır'' dedi.

“Gribal bir enfeksiyona yakalanma riskini azaltabilir”

Kış aylarında vatandaşların özellikle de kronik rahatsızlıkları olanların göğüs hastalıkları uzmanlarına kontrollerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizen Topaloğlu, ‘'Hastaların solunum yolu ilaçlarını düzenli kullanmalarını, üst solunum ve alt solunum yolu hastalıklarına karşı her yıl ekim ve kasım aylarında grip aşısı yaptırmaları alevlenme sayısını azaltacaktır'' dedi. Son olarak ise Topaloğlu, ‘'Ayrıca kronik rahatsızlığı olan hastalar soğuk ve yağışlı havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları, toplu ve kapalı alanlarda uzun süre kalmamaları gribal bir enfeksiyona yakalanma riskini azaltabilir'' şeklinde konuştu. Haber Merkezi