Son günlerde özellikle sporcularda gördüğümüz o rengarenk bantlar ne işe yarıyor? Kinezyolojik bantlar, Spor yaralanmaları sonrası veya sakatlanma riskine karşı sporcular tarafından tercih ediliyor.
Kinezyolojik bant olarak adlandırılan bu bantlarla ilgili bilgiler veren Uzm. Dr. Metin Kaya Alpsoy bantları, etkisini ve uygulama amacını anlattı: 1970'li yıllarda Japonya'da geliştirilmiş. Kinezyolojik bantlama yöntemi Dr.KenzoKase tarafından Japonya`da geliştirildi. Bir çok hastalığa başarı ile uygulanmış, tamamlayıcı, alternatif tıp dediğimiz bir tedavi yöntemi. Sporcuların performansını arttırmak amacıyla yapılmış ve popüler hale gelmiş, tüm dünyada yaygınlaşmış. Ülkemizde 2010 yılı sonlarına doğru yaygınlaşmaya başladı. Maliyeti çok az ve yan etkileri olmadığı için tercih edilen bir yöntem. Ortopedik birçok rahatsızlıkta kullanılan ancak batı tıbbının gerektirdiği şeyler yapıldıktan sonra uygulanması gerekir.
Bantlamanın temel amacı kas ve iskelet sistemine destek olarak ağrının giderilmesi ya da spor yaralanmaları gibi sorunların önüne geçilmesidir. Fizyoterapistler tarafından kullanılan bu tedavi tekniği bir çok kullanım alanına sahiptir. Kinezyolojik bantlama başta kas iskelet sisteminde olmak üzere çok geniş bir endikasyon alanına sahiptir. Günümüzde de bandın temel uygulama tekniklerine sadık kalınarak her gecen gün farklı uygulama şekilleri ve endikasyonları geliştirilmekte ve çalışma sayısı artmaktadır. Kas iskelet sisteminde doku zedelenmesinden korunma, mevcut zedelenme, ağrı, fonksiyon bozukluklarının tedavisi ve semptomlarının azaltılması amacıyla temel uygulama alanları ;
Boyun, sırt, bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar, Yumuşak doku ağrıları, Miyofasyal ağrı sendromu, Bölgesel kas spazmları, Kas iskelet sisteminde yumuşak doku travmaları, Spor yaralanmaları, Eklem burkulma ve zorlanmaları, Postur bozuklukları, Eklem instabiliteleri, Skolyoz, Bazı ortopedik cerrahi girişimler sonrası (artroplasti, bağ tamirleri vs), Dejeneratifartrit, Tendinit, bursit, Plantarfasiit, epinkalkanei, İnaktivite, immobilizasyona bağlı kas güçsüzlükleri, Ayak deformiteleri (halluksvalgus, cekic parmak vb.), Fiziksel aktive ve sportif faaliyet incesi kas ve eklem çevresi dokularına destek vermek suretiyle koruyucu amaçlı.
Klasik bantlar eklem hareketliliğini kısıtlayarak o bölgedeki hareketi sınırlıyor. Bu özel bantlama yöntemi ise; eklem hareket açıklığını kısıtlamaksızın kas, eklem ve bağ yapılarına destek olmayı, ödemi azaltarak vücudun doğal iyileşmesi sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ağrılı ve ödemli kaslar şiştikleri için o bölgede alan daralıyor. Kinezyolojik bantlama ile cilt kaldırılıyor, bu sayede cilt ile cilt altındaki alanın yanı sıra dolaşım ve hareket de artırılmış oluyor. Dolaşım ve hareketin artması o bölgede enflamasyonun yani ödemin azalmasına yol açıyor. Bu şekilde ağrının azaltılması, performansın artırılması, zedelenmenin önlenmesi, dolaşımın ve doku iyileşmesinin hızlandırılması amaçlanıyor. Ayrıca, kas iskelet sistemi, dolaşım sistemi veya sinir sistemi yapılarının yeniden normal işlevlerine dönmesi hedefleniyor. Girişimsel olmayan ve uygulaması kolay olan bu bantlar, aynı zamanda düşük maliyetli ve istenildiği zaman hasta tarafından kolayca çıkarılabildiği için tercih ediliyor.
Yaralanma bölgesinin veya ağrılı bölgenin tam üstüne uygulanır. Akut faz geçtikten sonra Y şeridi uygulaması gibi farklı tekniklere geçilebilir. Özellikle kas tekniği stimulasyon uygulamaları sırasında y şerit kasın etrafını saracak şekilde uygulanır. X şerit özellikle kasın origo ve insersiyosunun harekete bağlı değiştiği durumlarda, iki eklemi içine alan ve maksimum gerilince uzunluğu büyük oranda değişen kaslar için kullanılır.