Bolu Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, Anne sütünün bebek beslenmesindekini önemini anlatarak, annelere uyarılarda bulundu.

Anne sütünün bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikası olduğunu belirten Bolu Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, Emziklilik döneminin anne ve bebek sağlığı için sayısız faydası vardır. Annenin bu süreçte doğru beslenmeyi öğrenmesi çok önemlidir.Bütün besinleri karbonhidrat protein yağ ve mineralleri doğru miktarda aldığında salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırarak bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamış olur.Bununla birlikte kendisinin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumasına yardımcı olmuş olur” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, Emziklilik döneminde annelerin kilo kayıplarının yavaş olması hatta olmaması, yapılan diyetsel hatalardan kaynaklanıyor. Bu dönemde annelerin çoğunlukla yaşadıkları sıkıntılardan bir tanesi olan sütlerinin azalma korkusu bazen kilo kayıplarını zorlaştırıyor. Anne sütünün verimini artırabilmesi için şeker içeriği çok olan besinleri değil, doğal besinleri kullanmak gerekiyor. Su, maden suyu, meyve, sebze, süt, yoğurt, ayran, şekersiz kompostolar, az yağlı çorbalar, tam buğday ekmeği, kuru baklagiller, bulgur ve yulaf anne sütünün verimini artırmaya yardımcı besinler arasında yer alıyor. Emziklilik döneminde hem yeterli ve dengeli beslenmek hemde gebelik öncesi kilolarına dönmesi için annelerin dikkat etmesi gereken durumlardan birkaç tanesini sıralamak istersek; Annelerin emziklilik döneminde gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı alması gerekir. 'Bu dönem için 2,5-3 litre su tüketimi ideal bir ölçüdür. Vücudumuza güne başlamak için gerekli enerjiyi sağlayan kahvaltı süt salınımını artırarak kilo verilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle kahvaltıyı zamanında yapmak, sabahları işe giderken kahvaltıyı atlamamak gerekiyor. Öğlen ve akşam yemeklerine 1 kase çorba ile başlangıç yapıp çorba tüketiminde de sebze ve kuru baklagil içeren çorbalara ağırlık verildiğinde hem sağlıklı hem de doygunluğu bol bir öğün geçirilir. Mucizevi ve doğal bir hayvansal protein kaynağı olan yumurta iştah kontrolünü sağlıyor. Her gün kahvaltıda bir adet yumurta tüketerek daha uzun süre tok kalmak mümkün. Emziren anneler için sebze ve meyve tüketimi de çok önemli. Hayatın her döneminde olduğu gibi bu döneminde de işlenmiş şarküteri gıdalarından uzak durmak gerekiyor. Basit şeker içerikli tatlıların sütü değil kiloyu artırmaktadır .Bu şekilde beslenmeyle bilinçsizce alınan gereksiz kaloriler, sütün aksine kilo artışına neden oluyor. Çözüm ise kendi diyet tatlınızı yapmak. Emziklilik döneminde günde en fazla 1 ya da 2 fincan kahve içmek mümkün. Daha fazlası bebeğinizin huysuz olmasına ve uyku güçlüğü çekmesine neden olabilir. Bu nedenle fazla kahveden kaçınmak gerekiyor. Anne sütü içerisinde bulunan D vitamini, annenin D vitamini seviyesine bağlı. Bu nedenle güneşin D vitamini açısından zengin olduğu 11.00-14.00 saat aralığında, 10-12 dakika güneşlenmeyi ihmal etmeyin. Süt verimini sağlayabilmek için sanki bebeğiniz emiyormuş gibi düzenli olarak 3-4 saatte bir meme ucuna uyarı vermeniz gerekiyor. Çalışan anneler 3-4 saatte bir 10 dakikalık molalar vererek süt veriminin düşmesini önleyebilir. Çalışan anneler eve döndüğünüzde, bütün akşam ve gece boyunca bebeğiniz acıktığında onu sadece anne sütü ile besleyin. Eğer göğsünüzden çok az süt geliyorsa bebeğinizi göğsünüzde daha uzun süre tutmaya özen gösterin” ifadelerini kullandı.

Tuğba Yüzüak ayrıca , Bütün bunlara dikkat ettikten sonra kilo kaybını sağlayan başlıca faktörlere gelirsek; Emziren annenin yeterli süt salgılayabilmesi için günde, normal gereksinimine ek olarak 700 kaloriye ihtiyaç vardır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 200'ü ise gebelikte kazanılan besin depolarından karşılanır. Bu durum bir çok emziklilik döneminde bulunan kişiler için, gebelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir. Emzirmek uterusun kasılmasını uyarır, küçülmesini sağlar, annenin karın bölgesi daha hızlı bir şekilde biçime girer. Anne sütünün salgılanması için vücudun enerji harcaması gerekiyor. Bu enerji ortalama olarak her 100 ml süt salınımı için 100 kcal civarında. Bebeğin doğumundan sonraki ilk bir haftada anneden salgılanan süt miktarında yavaş yavaş artış görülüyor. Bebek normal emmeye başladıktan sonra ise annenin salgıladığı süt, ortalama olarak günlük 700- 800 ml civarında gerçekleşiyor. Bu da anne için günlük 750 kcal gibi fazladan bir enerji harcaması demek oluyor. Bu nedenle emziren anneler bu dönemde düşük kalorili beslenme programlarına maruz kalmadan kolaylıkla formlarına kavuşabilirler'' dedi. Yüzüak açıklamasının son bölümünde ise annelerin emziklilik döneminde kilo kaybını lehine çevirebileceklerini belirterek açıklamalarını şöyle sonlandırdı: ‘'Sağlıklı beslenmeyi ve bu süreçle gelen fiziksel değişimi yaşamak istiyorsak yaşamımızdaki her dönemi lehimize çevirebilmemiz mümkün.Şayet bilinçli olursak kilo kaybında lehimize işleyen süreçlerden biri de emziklilik dönemidir.Emziklilik sürecinde dünyanın en güzel eşsiz sevgisi ile bağ kurarken kendinize bu süreçle gelen fiziksel bir konfor sağlamanız mümkündür” diye konuştu. Haber Merkezi