AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Nursel İkinci ve öğrencileri Kıbrıscık'ın bitki örtüsünü ortaya çıkarmak için çalışma başlattı. 2012 yılında Kıbrıscık'ın üç köyünde bitkileri inceleyen ekip, köylülerle de görüşerek bilinmeyen birçok bitkiyi kayıt altına almak için harekete geçti. İlçenin diğer köylerindeki araştırmalarda bittiğinde Kıbrıscık ilçesinin etnobotanik özellikleri ile ilgili kitap hazırlanacak. Uygulamanın diğer ilçelerde de gerçekleştirmesi hedefleniyor.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nursel İkinci tarafından Kıbrıscık'ın bitkisel özellikleriyle ilgili çalışma başlatıldı. Proje kapsamında bitkilerle insanların arasındaki ilişkileri araştırmak isteyen Yrd. Doç. Dr. İkinci, öğrencileri ile birlikte bitki örtüsü en müsait ilçe olan Kıbrıscık'ta çalışmalara başladı.
“KIBRISCIK'IN ETNOBOTANİK ÖZELLİKLERİNİ ARAŞTIRIYORUZ”
Kıbrıscık ilçesinin üç köyünde toplam 102 kişi ile görüşülerek bölgedeki bitkiler araştırıldı. Diğer köylerde de bu araştırmaların yıl içinde devam edeceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. İkinci, proje ile ilgili bilgiler verdi. İkinci, Etnobotanik alanında çalışmalar yapıyoruz. Kıbrıscık'ta yaptığımız çalışmada böyle bir çalışma. O bölgede insanlar bitkilerle nasıl bir iletişim halindeler. Bitkilerle ilgili her türlü ilişkilerini araştıran bir çalışmanın başlangıcını yaptık, devamı gelecek bir çalışma. 2012 yılı Nisan ayında başladık bu çalışmaya. Kıbrıscık'ta üç köyde bu çalışmayı yaptık. Bir nevi pilot bir çalışma oldu. Devamında farklı köyler, Kıbrıscık'ın tamamı ve mümkün olursa Bolu'nun geri kalanında da bu çalışmayı yapmak istiyoruz” diye konuştu.
“BU TÜR ÇALIŞMA BOLU'DA İLK”
Etnobotanik çalışmasının amacının bitkilerle insanların arasındaki ilişkileri araştırmak olduğunu söyleyen İkinci, Bitkileri insanlar ne şekilde kullanıyor, bitkilerin insanların yaşamına etkisi nelerdir, kültürlerine etkisi nelerdir. Bununla ilgili bu zaman kadar bir çalışma yok. Bu konularla ilgili birçok halkın sahip olduğu bilgi var ama hiçbir şekilde kayıt altında değil. Bizim amacımız, bu bilgileri derlemek, kayıt altına almak ve belki de yok olmasının önüne geçmek bu şekilde. Tabiî ki çalışma yaptığımız ilçenin tanıtımına da katkı sağlamak istedik” dedi.
“BİZ ÇOK ÇEŞİTLİLİĞİ KIBRISCIK'TA SAPTADIK”
Yrd. Doç. Dr. İkinci proje için Kıbrıscık ilçesini seçmelerinin nedeni de şöyle özetledi; Bu tarz çalışmalarda bir bölge ne kadar kırsal olursa o kadar bilgiye ulaşma imkanı olabiliyor. Şehirleşmeden ne kadar uzaksa eskiye dair, doğayla yaşam daha fazla, dolayısıyla yabani bitkilerle ilgili olabilecek bilgileri edinme şansınız fazla. Bu yüzden Kıbrıscık'ı seçtik. Kıbrıscık bitki örtüsü bakımından Bolu'nun en zengin ilçelerinden birisi. Bitki bakımından zengin, köylerimizin tarım alanını oluşturan dere yatakları da var. Pirinç yetişiyor, bağlar var, üzüm yetiştiriliyor, bademlerin yetiştiği bir alan. Dolayısıyla coğrafik çeşitlilik ne kadar fazlaysa, bitki çeşitliliği de o kadar fazla oluyor. Buna paralel olarak ta insanların kullandığı bitkiler çeşitli oluyor, kültür bitkileri de çeşitli oluyor. Biz çok çeşitliliği Kıbrıscık'ta saptadık.”
“7'DEN 87'YE HERKESLE GÖRÜŞTÜK”
7 yaşından, 87 yaşına kadar bütün köylülerle kırlarda bitkileri araştırdıklarını belirten İkinci, Köylerde hem köylülerle, hem yaşlılarla, kadınlarla, çocuklarla görüşmeler yaptık. 7 yaşından 87 yaşına kadar yaş aralığımız oldu görüşme yaptığımız. Her yaş ve cinsten kişi var. Toplam üç köyde 102 kişi ile görüşme