Türkiye'de orman alanlarının 262 bin hektarını oluşturan kestanenin dal kanserinden kurtarılması için başlatılan bilimsel çalışmalar, olumlu sonuçlandı. Kestanelerin sağlık durumlarında iyileşmelerin tespit edilmesiyle bu hipovirülentlerin Türkiye'de üretilebilmesi için Bolu ve Artvin'de iki laboratuar kuruldu.
Türkiye'de orman alanlarının 262 bin hektarını oluşturan kestanenin dal kanserinden kurtarılması için başlatılan bilimsel çalışmalar, olumlu sonuçlandı. Orman Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kestaneye 1968'te bulaşan ve bitkinin geleceğini sıkıntıya sokan dal kanseri hastalığıyla mücadele sürüyor. Bu konuda ciddi bir çalışma yürüten Orman Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAOSEC) Orta Asya Alt-Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde 2013-2014 dönemini kapsayan ‘Kestane Dal Kanserinin Tespiti, Mücadelesi, Yönetimi, Orman Sağlığının İyileştirilmesi ve Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi'ni uyguladı.
Proje kapsamında pilot bölge seçilen Sinop, Kütahya ve İzmir'de hastalığa neden olan mantarın yayılmasını engelleyen antivirüslerin tespiti yapılarak İsviçre'deki laboratuvarlarda uyum grupları belirlendi. Bu alanlardan alınan numunelerin hipovirulent uyum grupları Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü laboratuvarlarında çoğaltılarak, pilot bölgelerdeki hastalıklı alanlarda uygulandı ve sağlık durumları gözlemlendi.
Kestanelerin sağlık durumlarında iyileşmelerin tespit edilmesiyle bu hipovirülentlerin Türkiye'de üretilebilmesi için Bolu ve Artvin'de iki laboratuar kuruldu. Türkiye'deki hastalıklı kestane ormanlarından alınan numuneler, bilimsel ortamda gözlemlenerek uygun hipovirülentler tespit ediliyor ve daha sonra macun halinde uygulanmak üzere bölgelerine gönderiliyor. Hastalıkla mücadeleye olumlu yanıt vermeyen ve kuruyan kestane ağaçları ise kesilerek alandan çıkartılıyor.
Orman Genel Müdürlüğü, 2013-2017 dönemini kapsayan süreç için 'Kestane Eylem Planı'nı hazırlayarak yürürlüğe koydu. Bu çerçevede 1 milyon 600 bin kestane fidanını toprakla buluşturmayı hedefleyen müdürlük, kestane varlığının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için çalışmalarını sürdürüyor.
"MÜCADELENİN OLUMLU SONUÇLANMASI ARICILARI SEVİNDİRDİ"
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün kestane ağaçlarını olduğu gibi bırakmayıp, konuya sahip çıktığını ve mücadelenin olumlu sonuçlandığını belirtti. Dal kanserinin ciddi bir sorun olarak üreticilerin karşısına çıktığını vurgulayan Yılmaz, Kestane bulunan sahaların iyileştirilmesi son derece önemliydi, gereken tedbirler alındı ve çoğu bölgemizde de çalışmalar yapılıyor. Bu sayede hastalık durdu gibi bir şey, sonuç alınmasına da çok sevindik. Yıllık 2 bin ton dolayında kestane balı üretiyoruz, bu ormanlar sayesinde. Kestane balı şifa kaynağı bir bal, doğal antibiyotik niteliğinde. Bazı Avrupa ülkelerinde de tıbbi bal olarak tescillenmiş durumda. Dolayısıyla bizim de önemli orman varlığımız olan kestanenin korunması ve konunun üzerine gidilmesi en önemlisi de mücadelenin başarıyla sonuçlanması arıcılar olarak bizleri sevindirdi” dedi. AA