Yaklaşık 4 ay önce yapılan Kent Konseyi Genel Kurul seçimlerinde göreve gelen Nadir Garipoğlu yönetimindeki konsey çalışmalarına devam ediyor. Bolu Kent Konseyi Başkanı Nadir Garipoğlu bir basın toplantısı düzenleyerek, seçildikleri günden bugüne kadarki zamanda yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Garipoğlu Kent Konseyin ne gibi görevleri ve yetkileri olduğunu da paylaştı.

Bolu Kent Konseyi Başkanı Nadir Garipoğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle: Bildiğiniz gibi bundan dört ay önce Kent Konseyi genel kurul seçimlerini yaptı. Bizler on bir arkadaşım yürütme kurulu ve bende Kent Konseyi Başkanlığı'na seçildim. Öğünden itibaren kent konseyleri nedir? Nasıl çalışır? Görevi nedir? Yetkileri nedir? Bununla ilgili önce kendimizi yetiştirdik. Kent konseylerinin çalışması çerçevesinde, tesadüf Türkiye Kent Konseyleri Birliği genel kurulu yapıldı Yalova'da. Daha önce Urfa'da yapılmış. Urfa'dan birlik başkanlığı Yalova Kent Konseyi'ne geçti. Bizde davetli olarak bu genel kurula gittik. Orada bütün Türkiye genelinde gelen kent konseylerinin çalışmalarını, illerdeki yaptıkları işleri ve illere ne kadar etkili olduğunu, belediye meclisleriyle olan temaslarını inceledik. Görüş alışverişinde bulunduk ve kent konseylerinin ne demek olduğunu çok çok daha iyi anladık. Ancak halkımızı ve hatta bizim genel kurulumuzu bilinçlendirmek lazım kent konseylerinin görevi ve sorumluluğu ile ilgili.”

“Bu kadar geniş tabanlı bir örgüt daha Türkiye'de yok”

“Kent konseyi genel kurulu yani delegeleri bütün Bolu'daki sivil toplum örgütleri başkanları, belediye ve valilik temsilcileri, üniversite temsilcisi, noter temsilcisi, vakıflar, dernekler bunların başkanları aklınıza ne geliyorsa ve çok geniş tabanlı bir örgüt. Bu kadar geniş tabanlı bir örgüt daha Türkiye'de yok. Bizde bu geniş tabanlı örgütün temsilcileriyiz. Dolayısıyla bulunduğumuz makamın mevkiinin de hakkını vermek ve çalışmak zorundayız. Kent konseyleri 5393 sayılı belediyeler kanununun 76. Maddesine göre kurulmuş ve kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesini, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma, hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır diye kanunda böyle yazıyor. Ondan sonrada kent konseyinin görevleri şu şekilde sıralanıyor; mahalli seçimlerin neticesinden 3 ay sonra illerde kurulmak mecburiyetinde olan bir kurul. 110 kişilik bir kent konseyi genel kurulumuz var.”

“Konseyin aldığı kararları belediye meclisi ilk toplantıda görüşmek zorunda”

“Kent konseyinin aldığı kararları yönetmeliklere göre belediye meclisi ilk toplantısında görüşmek zorunda. Ancak bunu kabul eder veya etmez mutlaka kabul edecek diye de bir şey yok. Ancak görüşmek zorunda ilk toplantısında. Geniş tabanlı bir örgütten gelen talepleri de hiçbir zaman hiçbir belediye meclisi kulak arkası edemez.”

“Yabancılar şubesi müdürü güzel bir brifing verdi”

“Biz bu çerçeve içerisinde bu kısa zamanda yaptığımız çalışmaları şöyle özetleyebiliriz. İlk etapta, Bolu'da sorun yaşayan, herkesin öğrenmesi bilmesi gereken yabancılar sorunuydu. Bunun için emniyet müdürlüğünden, yabancılar şube müdürlüğünden bilgi verilmesi hususunda bir brifing aldık. Yabancılar şubesi müdürü güzel bir brifing verdi. Bu şekilde halkımızı aydınlattık. Herkesin bildiği gibi Suriyelilerden çok Iraklıların Bolu'da olduğunu. Bunların 3 bin civarında sayılarının olduğunu.”

“Yeni mahalle olan köylerin sorunlarını görüştük”

“Arkasından yeni mahalle olan köylerin sorunlarını tartışmak üzere belediyenin en yetkili başkan yardımcısıyla görüştürdük. Onlarla da bir brifing şeklinde görüş alışverişinde bulunduk. Yeni mahalle olan köylerin muhtarları da dertlerini anlattı, kamuoyunda bunları paylaşmaya çalıştık.”

“Yeni ulaşım güzergahı ile ilgili bilgiler aldık”

“Belediye araçlarının yeni ulaşım güzergahı ile ilgili, yeni alınacak otobüsler ile ilgili yeni çalışmalar ile ilgili bir brifing aldık belediye yetkililerinden. Çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor. Buradan kent konseyi kurulu arkadaşlarıma da sesleniyorum. Kendi dernekleri, kendi sivil toplum kuruluşların ihtiyaçlarını şikayetlerini durumlarını çalışma yapsınlar bizlere getirsinler. Çalışmalarımızın bu şekilde süreceğini ifade ediyorum.”Haber Merkezi