Gerede Toplum Sağlığı Merkezi, üniversite öğrencilerini Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda bilgilendirmek amacıyla konferans verdi.
Konferansta; öğrencilere, hastalığın bulaşma yolları, korunma yolları, belirtileri ve tedavi yöntemleri gibi konularda bilgi verildi. Konferansta Gerede Toplum Sağlığı Merkezi kene ekibinin bilgilendirme amacıyla öğrencilere aktardığı bilgiler şöyle: KKKA, kenedeki mikropların sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık genellikle insanlara kene tutunması ve kenelerin çıplak elle toplanması veya ezilmesi ile bulaşır. Virüsü taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas etmekle de bulaşabilir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermediğinden hayvanlarınız sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan ve vücut sıvılarına çıplak elle dokunmayın. Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler giymeyin, oturacağınız yere açık renkli örtü serin. Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar. Pantolon paçalarını çorap içine sokun, mümkünse çizme giyin. Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarından dönüşte kendi vücudunuzda ve çocuklarınızın vücudunda ( kulak arkası, koltuk altları, kasıklar, diz arkası dahil ) kene olup olmadığını kontrol edin. Keneleri kesinlikle elle öldürmeyin, patlatmayın. Vücudunuzdaki keneyi çıplak elle dokunmamak şartıyla en kısa sürede çıkartın/çıkarttırın. Kenelerin üzerine sigara basmayın, kolonya dökmeyin. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı kusma veya ishal ortaya çıkması durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurun. Keneyi kendiniz çıkaramıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.”
Gerede Toplum Sağlığı Merkezi, kene ısırmalarına karşı bilgilendirme toplantılarını belirlenen günlerde yapmaya devam edecek.