Hemen her dönemde sözü verilmesine rağmen, bir arpa boyu yol alınamayan Kemerciler Sitesi, bu dönemde gerçekleşemese de kemerciler dernek kurarak, ilk önemli adımı yine kendileri attı.
Yerel idarecilerin ‘Kemerciler Sitesi' vaatleriyle uzun yıllar beklettiği kemerciler, kendi başlarının çaresine bakabilmek için harekete geçtiler.
Hemen her dönemde sözü verilmesine rağmen, bir arpa boyu yol alınamayan kemerciler sitesi, bu dönemde gerçekleşemese de kemerciler dernek kurarak, ilk önemli adımı yine kendileri attı. Gerede'de faaliyet gösteren ve kemerciler olarak tanınan çoğu esnaf, geçtiğimiz hafta bir araya gelerek, dernek kurmak için kolları sıvadılar.
Gerede'de kemer imalatı ve kemer pazarlaması alanında faaliyet gösteren esnaf sonunda dernekleşiyor. Uzun yıllardan beri Gerede ekonomisinin önemli yapı taşlarından olan kemer firmaları, kurulan Kemder isimli dernekle tek çatı altında buluşarak, birleşme imkânı bulacak. Özellikle Anadolu'da kemer piyasasının önemli bir bölümünü elinde bulunduran Gerede'de faaliyet gösteren kemer firmaları, çeşitli dönemlerde siyasi vaat malzemesi olarak kullanılmış ancak bu firmaların birleşmesi adına herhangi bir adım atılmamıştı.
Hafta içinde buluşan yaklaşık yüz kadar kemer imalatı ve pazarlaması işini yapan firmaların temsilcileri dernekleşme konusunda mutabakata vardılar. Kemder Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ismiyle kurulması planlanan dernek ile Gerede'de bulunan kemerciler arasında birlik ve beraberliğin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca Gerede'de imalatı yapılan kemer, cüzdan gibi deri ürünlerinin yurt içi ve yurt dışında tanıtımının yapılması da amaçlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Moteks Deri ve Deri Ürünleri işletmecilerinden Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Halil Karataş, Biz kemerciler olarak yıllardır dağınık olan esnafımızı bir araya toplamak amacıyla düşündüğümüz dernek fikrini paylaşarak, hayata geçirmeye karar verdik. Biz burada bir STK örgütü gibi çalışacağız. Öncelikli gayemiz meslektaşlarımız arasında dayanışmayı sağlamak. Sonraki dönemlerde de kooperatifleşmeye geçmeyi planlıyoruz” dedi.
Yapılan toplantıda dernekle ilgili çeşitli konularda uzlaşılırken, önümüzdeki günlerde Gerede Avni Akyol Öğretmenevinde düzenlenmesi planlanan genel kurul ile derneğin resmiyet kazanacağı öğrenildi.
Gerede'de birçok kişinin ekmek kapısı olduğu bilinen, ancak bir türlü birleşemeyen kemer firmalarının dernek çatısı altında birleşmesiyle, ilçeyle ilgili birçok konuda söz sahibi olması bekleniyor.