Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Türkiye'nin deri ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Geredeli esnafların Avrupa pazarlarına açılmak istediklerini söyledi.
Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Deri ve Deri Ürünleri Sergisi'ne katılan Yurt, Gerede'de deri sanayisinin eski dönemlere dayandığını söyledi.
Dünyada ticaretin ekonomik krizler nedeniyle sabit ivmeye sahip olmadığını ifade eden Yurt, Dünya ticaretine baktığımızda, genel itibarıyla iyi durumda olduğumuzu görüyoruz. İlçemizde 127 fabrika faal şekilde çalışıyor. Bu fabrikaların bir kısmı artık kendi kaplarına sığmıyor. Daha da büyümek istiyorlar ancak deri sanayisi şu anda şehrin içinde kaldığı için büyüme şansları yok. Bu sebeple Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapıyoruz. 2015 yılının sonunda nasip olursa buradaki çalışmalar bitecek ve şehir içinde kalan deri fabrikalarının tamamını organize sanayiye aktaracağız” dedi.
Yurt, 2 bin metrekarelik alanda imalat yapabilen fabrikaların Osb'nin tamamlanmasıyla yaklaşık 5 bin metrekareye ulaşacağına dikkati çekerek, üretimin artacağını söyledi.
Türkiye'de faaliyet gösteren tüm dericilere kapılarını açtıklarını dile getiren Yurt, Sadece Geredeli deri sanayicilerine değil, başta İstanbul ve diğer illerden gelecek deri sanayicilerine de kapımız açık. Gerede'nin deri sanayi konusunda umutlu olduğunu görüyoruz” dedi.
Gerede'de üretilen derilerin Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkeye ihraç edildiğini kaydeden Yurt, Dericilerimiz, Avrupa'ya sık sık gidip geliyorlar. Hem fuarları hem de yeni teknolojileri görmek amacıyla gidip geliyorlar. Avrupa'da deri sanayisi gittikçe azalıyor. Onlar da ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamak zorunda kalıyor. Türkiye'nin deri ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Gerede, Avrupa pazarlarına açılmak istiyor. Biz derilerimizi artık Avrupa'ya, Orta Asya'ya ve Orta Doğu'ya satabilir hale geldik. Yeni kurulacak olan Osb'deki fabrikalar derinin kalitesini de artıracak ve pazar ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.