Çağımızın en sık karşılaşılan göz hastalığı olan kataraktın ne olduğunu, kimlerde görüldüğünü ve tedavisini Özel Çağsu Hastanesi Göz Polikliniği Uzmanı Op.Dr.Ünzile Seval Kılıç, gazetemiz okuyucuları için açıkladı.

Kataraktın ne olduğunu açıklayan Op. Dr. Ünzile Seval Kılıç, Göze gelen ışınları kırarak, ağ tabakaya düşüren ve görüntünün net bir şekilde oluşmasını sağlayan yapıya göz merceği denir. Bu merceğin iki yüzü de dışa doğrudur. Esnek bir yapıda olduğundan çapı değişebilir ve böylece yakına ya da uzağa bakarken, kendi çapını ayarlayarak görüntünün net bir şekilde oluşmasını sağlar. Lens de denen bu mercek saydam bir yapıdadır. Bu yapının saydamlığını kaybetmesiyle oluşan bulanık görme problemine katarakt denir” dedi.

Özel Çağsu Hastanesi Göz Polikliniği Uzmanı Op.Dr.Ünzile Seval Kılıç katarakt ve katarakt ameliyatı hakkında şunları söyledi; Göz merceğinin saydamlığın kaybetmesiyle oluşan,katarakt tedavi edilmediği takdirde ileri yaşta görme kaybına neden olabiliyor. Yüzde 90 yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kataraktın tedavisi, günümüzde yaşam süresinin uzamasıyla birlikte, daha da önem kazanmaya başladı. İnsan gözündeki merceğin saydamlığını ve şeffaflığını kaybetmesi sonucu görmenin zamanla azalmasına sebep olan kataraktın kesin tedavisi mümkün. FAKO yöntemi olarak adlandırılan ameliyatla yüzde 100'e yakın başarı oranları sağlanıyor.

BAZI METABOLİZMA HASTALIKLARINDA DA KATARAKT GÖRÜLEBİLİR

Genç yaşta katarakt oluşmasının en önemli nedeni travmadır. Özellikle küçük çocuklar göze taş gelmesi, Kalem batması, yada göze vurulması gibi travmalara çok sık maruz kalabiliyor. Katarakt, diyabet gibi bazı metabolizma hastalıklarında da görülebilir. Geçirilmiş her türlü göz iç hastalığı, göz tansiyonu, göz içi iltihabı gibi rahatsızlıklar katarakta sebep olabilir. Bunun dışında bazı cilt ve romatizmal hastalıklarla birlikte nadir de olsa katarakt görülebilir."

KATARAKT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Op.Dr.Ünzile Seval Kılıç kataraktın teşhis edilmesi için öncelikle kendilerine yani göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti. Bu muayene sırasında kullanılan en önemli yöntem, kişinin gözüne mikroskobik olarak bakılmasıdır. Ayrıca lazer ile inceleme gibi kullanılan metodlarla ameliyat sonrası hastanın ne kadar görebileceği, hekimin, kataraktın büyüklüğü hakkında ve gözün ağ tabakası hakkında bilgi edinmesini sağlayacaktır.

KATARAKT TEDAVİSİ

Kataraktın tedavisi hakkında da Op.Dr.Ünzile Seval Kılıç, Katarakt, körlüğe neden olan ciddi bir göz hastalığıdır. Katarakt teşhisi konan bir kişi, hastalığın şiddetine bakılmaksızın ameliyat edilir. Katarakt, ilaçla tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tedavide kullanılan metodlardan biri fako yöntemidir. Günümüzde başarı şansı çok yüksek olan, geçerli bir ameliyat şeklidir. Göze, açılan küçük bir delikten girilir. Yapay mercek takılır. Uzun sürmeyen bir ameliyattır ve böylece hasta kısa sürede görmeye başlar. Hastaya narkoz yapmaya gerek yoktur. Göz damlasıyla da yapılabilir ve bir kaç gün içinde görmede belirgin bir düzelme gerçekleşir.

Günümüzde ameliyat için kataraktın ilerlemesi beklenmez. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Bu şekilde gözde başka hasarlar olmadan yapılan tedavi iyileşmeyi hızlandırır. Körlük oluştuktan sonra tekrar hastanın görmesini sağlamak zordur. Tedavi ne kadar çok gecikirse, görme derecesi de o kadar azalır.

Ameliyattan sonra 15 gün içinde, görmede belirgin bir düzelme vardır. 15. günden sonra artık hasta iyileşmiş demektir. Bu süre içinde, hastanın yaşamı pek kısıtlanmasa da dikkat etmesi gereken bazı konular vardır.. Ayrıca öne doğru eğilmek, göze doğru çok baskı yapacağından buna dikkat edilmelidir. Eğilmemeye özen göstermek gerekir. Bu sırada kesinlikle göz ovuşturulmamalıdır” bilgilerini verdi. Haber Merkezi