Deri Üretiminde en önemli bir yere sahip olan Gerede Deri Sanayi işletmecileri, önemli bir miktarda döviz getirisi olan kurban derilerinin itina ile yüzülmesini isteyerek derilerin israf edilmemesini istedi.

Ersin Kaşka, birçok hayvanın kurban edileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu; Yaklaşık 800 bin hayvan dinimiz gereği kurban edeceğiz. Deriler, ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal. Ancak kurban derilerinin kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle yarısına yakını çöpe gidiyor. Önemli bir miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsakları gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Bu nedenle her bir adet sağlıklı yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyacağız.”

Son yıllarda modern kesimhanelerde yapılan işlemler nedeniyle bir nebzede olsa kesim hatalarının önüne geçilmeye çalışıldığını ancak tuzlama konusunda bilinçsizliğin devam ettiğini söyleyen Kaşka, Derinin organik bir madde olduğunu ve kesimden sonra 2 ila 4 saat sürede yapılacak tuzlamanın önem arz ettiğine değinerek koyun derisi için 2 kg, sığır derisi için ise 6 kg civarı tuz gerektiğini 5-6 liralık ek bir tuz masrafı ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlar” diye konuştu.

Bu konu da kurumlara büyük iş düştüğünü söyleyen Kaşka, kurban sahibi başta olmak üzere deri toplayan kurumlar ve deri imalatçıları arasında organizasyonun iyi sağlanarak sorunlara çözüm bulunabileceğini söyledi. Kaşka, vatandaşların kesecekleri kurbanların hak katında kabul olmasını dileyerek, tüm halkın bayramını kutladı.