Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamer Kasım, "DAEŞ ve Esed rejimiyle mücadele noktasında Türkiye şu anda en fazla çaba sarf eden ülke konumundadır" dedi.

Kasım Türkiye'nin, Suriye'deki krizin ortaya çıkmasından itibaren yaşanan gelişmelerin en fazla yükünü çeken ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'ye 2 milyon civarında bir mülteci akını bulunduğunu, bu insanlara çok iyi ev sahipliği yapıldığını anlatan Kasım, "Ciddi harcamalarda bulundu. Tabi bir yandan bunu yaparken, yani zor durumda kalan insanlara yardım ederken, aynı zamanda sınır güvenliği de sağlanmak durumda kalındı" diye konuştu. Kasım, bu süreçte bir takım çevrelerin Türkiye'ye yönelik bir karalama kampanyası yürüttüğünü hatırlatarak, DAEŞ ve Esed rejimiyle mücadele noktasında Türkiye şu anda en fazla çaba sarf eden ülke konumundadır. Türkiye'yi oradaki bir kara savaşının içine çekmek veya orada çarpışan aktörlerden biri konumunda göstermek çabası da var. Ama ülkemiz bunlara karşı son derece uyanık ve doğru bir strateji geliştirdi. Kobani (Ayn el Arap) olayları bu bağlamda çok önemli. DAEŞ ilk defa Kobani'ye saldırdığı dönemde Türkiye sivillere kucak açarak onların Kobani'ye kontrol etmesini engellemiştir” dedi.

SURİYE'DEKİ GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURMA DÜŞÜNCESİ

Türkiye'nin öncelikli olarak kendi sınır güvenliğini sağlamasının normal olduğunu aktaran Kasım, Türkiye'nin güvenliğini getiriyorsa silahlı kuvvetler müdahale eder. Ancak Türkiye doğrudan çarpışan grupların birisi olmak istemez. Suriye'de bir güvenli bölge oluşturulması isteniyorsa Türkiye üzerine düşeni yapacaktır. Ülkemizin zaten 'Suriye krizin başlangıcından itibaren siviller için bir güvenli bölge oluşturalım' önerisi vardı. Bu öneri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki itirazlar ve müttefiklerin başka çekinceleri dolayısıyla mümkün olmadı. Türkiye için şu anda en önemli konu sınırdaki yerleşim yerlerinin korunması" ifadelerini kullandı. Kasım, Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm bu tehditlerin üstesinden gelecek durumda olduğunu ve gerekeni de her zaman yapacağını sözlerine ekledi. Haber Merkezi