75 delege il başkanını belirledi!

KARSU'YLA YOLA DEVAM EDİYORLAR

CHP Bolu Örgütü İl Kongresini 15'i doğal delege olmak üzere toplamda 75 delege ile tamamlayarak İl Yönetimini, Disiplin Kurulunu ve Kurultay Delege adaylarını belirledi. Doğal delegeler hariç delege sayısının 215 olması gerekirken Merkez İlçe Kongresinin yapılamaması ve Seben İlçesindeki kongrenin iptal edilmesinden dolayı 155 delege kongrede oy kullanamadı.

CHP Bolu örgütünde uzun süredir gündemde olan kongre süreci ile ilgili tartışmalar bugün Köroğlu Kongre Salonunda yapılan Kongre'de de yerini gerginliğe bıraktı. Blok liste ile yapılan seçimde kullanılan 75 oydan 6'sı geçersiz olarak kabul edilirken, 69 geçerli oy ile İl Yönetimi, Disiplin Kurulu ve Kurultay Delegeleri belirlendi. Blok listede tek aday olarak gösterilen Kazım Karsu yeniden İl Başkanı olarak seçildi.

"CUMHURİYET HALK PARTİSİ'Nİ KİMSE BÖLEMEZ"

Kongrenin açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Kazım Karsu, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan 92 yıllık köklü çınarımızın bir neferi olarak sizlerle birlikte mücadele etmenin onuru ve gururunu yaşıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi kurulduğu günden beri bağımsızlık, özgürlük, demokrasi ve insan haklarının savunucusu ve halkından aldığı destekle Cumhuriyetimizin tek ve yılmaz bekçisi olmuştur. Bundan rahatsız olan herkes bilmelidir ki, Cumhuriyet Halk Partisi'ni kimse bölemez. Aydınlık yolundan alıkoyamaz. Siz yoldaşlarımla birlikte büyük bir ailenin üyesi olmaktan onur duyuyorum. Birlik, beraberlik, dayanışma içinde özgür, bağımsız ve yaşanabilir bir Türkiye'nin yeniden inşa edilmesi, adalet duygusu içinde örgütümüzün omuz omuza halkımıza ve ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. Yaşanan iç ve dış gelişmelerle sabrımızın zorlandığı bugünlerde her zaman kinden fazla birlik, beraberlik, kardeşçe yaşamaya ihtiyacımız vardır. Gücünü halktan alan milletin her iradesinin temsilcisi Cumhuriyet Halk Partisi birlik, beraberlik içinde varlığını koruyacak. Bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti partisi olarak devam edecektir. Ülkemizin geleceği ve kardeşliğimizin güvencesi olan Cumhuriyet Halk Partisi'ni ve partimize gönül vermiş bütün kardeşlerimi sevgi saygı ile selamlıyorum. İl Kongremizin ülkemize partimize ve Bolumuza hayırlı olmasını diliyorum, yolunuz açık olsun, birlik ve beraberliğimiz daim olsun diyorum” şeklinde konuştu.

"BODRUMLARA MI DÜŞTÜK SAYIN BAŞKANIM?"

Kongre'de bir çok delege söz hakkı alarak konuşma yaparken bunlardan en dikkat çekeni ise CHP Dörtdivan İlçe Başkanı İlyas Özalp oldu. Özalp, Milletvekili Tanju Özcan'ın kongreye katılmamasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek , Cumhuriyet Halk Partisi'nin değerli delegeleri şu kurultayı Dörtdivan'da yapsaydık bundan iyiydi herhalde. Vay benim partim, ne hallere düşmüş. Bodrumlara mı düştük Sayın Başkanım? Bir Dörtdivanlı olarak Dörtdivan'da ben milliyetçi muhafazakâr bir ilçede Sosyal Demokrat Halkçı Partiden SODEP'ten Demokratik Sol Partiden, Cumhuriyet Halk Partisi'nden, eskiden, tabandan geliyorum. Bu ulu çınarın köküyüm. Ama benim partim ne hale gelmiş hele bir bak. Şimdi konuşmacı arkadaşlar çıkıyorlar, bizim bir tane gülümüz var bir tane. 34 yıl sonra bir gül açtı. Bir çiçek açtı. Bu gülün altına, tabanına, köküne su dökeceğimiz zaman, bu gülü oksijenlerle besleyeceğimiz zaman. Biz o gülün yaprağını koparmışız, hiç yaprağı dalı kalmamış bu gülün ve gülde boynunu önüne eğmiş. Şu anda bu sıralarda Sayın Milletvekilimiz neden yok? Ben bu gülün nefesinden, kokusundan almak istiyorum. Bir delege olarak, bir Dörtdivan İlçe Başkanı olarak. Biz halk olarak Dörtdivan'da tabela mı bekliyoruz acaba? Bundan dolayı lütfen bu gülümüzü soldurmayalım. Bu gülümüzü oksijenlerle besleyelim diyorum. Dörtdivan'dan partimize geliyoruz ailede büyük kopukluk var. Anne ile baba boşanma derecesine gelmiş. Biz Dörtdivan'da bundan rahatsızız. Artık bunlar olmasın. Kazım Karsu Başkanımızı çok seviyoruz. Gerçekten birleştirici insan olarak çabalamak istiyor. Ama bilmiyorum bir engel mi var önünde?” ifadeleriyle Milletvekili Tanju Özcan'a desteğini gösterdi.

DİVAN BAŞKANI NAZİK IŞIK'IN YANLIŞ İFADESİ GERGİN ANLARA NEDEN OLDU

Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirme konuşması yapan Divan Başkanı Nazik Işık, blok listede yazılı isimlerden sadece bir kişinin isminin çizilip yerine bir başka ismin yazılabileceğini söylemesi üzerine gerginlik yaşandı. Kongre salonunda delegeleri yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle protestolara maruz kalan Divan Başkanı, 5 dakika ara vererek bu uygulama ile ilgili CHP'de örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'ü arayacağını belirtti. Sonuç olarak Divan Başkanı Nazik Işık'ın yanlış ifadesinden dolayı bir anlam karmaşası ortaya çıktığı anlaşıldı ve delegeler blok listedeki üyelerden istedikleri kadar üyenin ismini çizip yerine başka isim yazabildiler.

YIKILMAZ, KARAGÖZ VE ŞAHİN'E SÖZ HAKKI VERİLMEDİ

Yapılan kongrede Divan Başkanı Nazik Işık konuşma yapmak isteyen delegelere ve eski il ve ilçe başkanlarına söz hakkı verirken, ısrarla konuşma yapmak isteyen Merkez İlçe Gençlik Kolları Eski Başkanı Tahsin Mert Karagöz'e, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz'ave Merkez İlçe Kadın Kolları Başkan Adayı Güldane Şahin'e söz hakkı vermedi. Bunun üzerine salonda Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz ve Güldane Şahin ile Divan Başkanı Nazik Işık arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Hüseyin Yıkılmaz Ben bu partinin Merkez İlçe Başkanıyım, ev sahibiyim. Tüzüğe uygun hareket edeceğim diyorsunuz ama tüzükte herkes sırayla konuşur yazıyor. Talimatlarınızın dışına çıkın” diyerek sert tepki gösterdi ve salonu kısa süreliğine terk etti. Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Adayı Güldane Şahin ise, "Ben bu partiye yıllardır emek vermiş birisi olarak sizden bir söz istedim. Ne konuşacağımı bilmiyorsunuz ama konuşmak istiyorum. Özellikle 3500 üyesi olan bir partinin kongresinin bu şekilde yapılmasına ben karşıyım. Kazım Başkanımı seviyorum ama herşeyin demokratik olması lazım. Söz almak istiyorum" dedi. Ancak Nazik Işık, delege olmayanların söz haklarının dilek ve temenniler bölümünde olabileceğini söyleyerek söz vermedi. Bunun üzerine Güldane Şahin, "O zaman bu seçim ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Merkez ilçe blok listeyle seçime gitti diye iptali istenip de bu kongre de blok liste ile yapılıyorsa, bu kesinlikle yanlış. Ben her zaman adaletli oldum ve doğruların yanında oldum. Ben bu şekilde olmasını kabul edemem" diyerek sert bir tepki gösterdi. Ortamın sakinleşmesinin ardından Divan Başkanı Nazik Işık'ın yanına giden Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz, daha önceki kongrede de kendisine haksızlık yaparak söz vermediğini, kendisine eski il başkanı sıfatı ile söz verebileceğini ve yapılan bu anti-demokrat uygulamadan ötürü hakkını helal etmediğini Nazik Işık'a söyledi.

KARSU'YA 25 ÇİZİK

Geçekleştirilen kongrede il başkanlığı için tek aday olarak çıkan ve geçerli oyların tamamını alarak yeniden il başkanı olarak yoluna devam edecek olan Kazım Karsu'nun ismine 25 delege çizik attı. Kurultay Delegesi olarak seçime sunulan 6 kişilik listede 75 delegeden 25'i Karsu'nun ismine çizik atarak blok listede yer almayan diğer isimlerden birini yazdı. Böylece İl Başkanı olan Kazım Karsu aynı zamanda 50 oy ile Kurultay Delege Adayları arasında birinci sırada yer aldı. CHP Genel Başkanını belirleyecek olan Kurultay Delegeleri şöyle;

KURULTAY DELEGELERİ ALDIĞI OY

1-Hüseyin Kazım Karsu 50

2-Mehmet İnegöl 49

3-Turhan Bulut 46

4-Doğan Dağ 43

5-Eda Bayraktar 42

6-Sedef Gören 41

Hüseyin Kazım Karsu başkanlığındaki il yönetimi ise şöyle;

Fatma Alp, Recep Asakarya, Önder Başaran, Eda Bayraktar, Cahide Beşli, Hamit Ozan Çelikağ, Turgut Ekici, Sedef Gören, Ramiz Güleç, Mine Kırmusaolğu, Mustafa Remzi Kocaman, Tevfik Koç, Tülay Özçelik, Metin Özkan, Meral Parlak, Adem Şahin, Kemal Topçu, Ersan Türkoğlu, Bülent Üçer, Erdal Yıldırım

Yedekler

Hüseyin Ekrem Serin, Tahsin Toraman, Rahşan Aydın, Mehmet Akça, Özkan Yücel, Şule Yılmaz, Cemal Küsen, Şükran Gürbüz, Ayşe Özbay, Mehmet Seçkin, Enes Ayaz, Zeki Metin, Cemil Yiğit, Osman Akça,

Hamdi Dal, İsmet Bandakçıoğlu, Emine Özkaya, Serpil Gökdemir, Müeyyet Özsoy, Hakan Çelik

DİSİPLİN KURULU

YafesAltok, Eda Arslan Karakış, İsmail Hakkı Candemir, Sündüs Çalıkoğlu, Ahmet Fidan, Ahmet Özcan, Mehmet Özdemir, Necdet Tercan, Çiğdem Ayşen Ulusoy

DİVAN BAŞKANINDAN KILIÇDAROĞLU'NA AÇIK DESTEK

Seçimlerin tamamlanmasının ardından teşekkür konuşması yapan İl Başkanı Kazım Karsu, Divan Başkanı Nazik Işık'a özel bir teşekkürde bulundu. Nazik Işık'ta memnuniyetini dile getirerek partililere seslendi ve Hiç merak etmeyin Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olacak” dedi.

KONGRE İPTAL EDİLEBİLİR

CHP Merkez ilçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz'ın, diğer illerde iptal edilen Kongreleri emsal göstererek Bolu'da yapılan CHP İl Kongresi'nin iptal edilmesine yönelik başvurularda bulunacağı da edinilen bilgiler arasında. (Emrah ÖGET)