Bolu Valiliği, kentte patatesin ardından son turfanda karpuz üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla harekete geçti. Valilikte yapılan toplantıda Diyarbakır karpuzuna rakip olacak Bolu'nun Tarakçı Köyünde yetiştirilen karpuzlar tanıtıldı.

Her yıl 10 bin hektarlık alanda yaklaşık 250 bin ton patates üretilen kentte son turfanda karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için valilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, daire müdürleri ve Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk'ün katılımıyla değerlendirme toplantısı yaptı.

Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı toplantıda Bizler tarım teşkilatımızla birlikte çiftçimizin üreticimizin yanında nasıl oluruz, nelerde onları destekleyebiliriz diye Valimizin başkanlığında her gün bu konu üzerinde çalışırken böyle özel bir ürünle çiftçimizin sizlerin karşısında olması bizleri son derece mutlu etmiştir” diye konuştu.

“ÜRÜN AZ OLDUĞU BİR DÖNEMDE HASAT EDİLECEK”

Sonbaharda karpuz hasat edilmesinin mutluluk verici olduğunu anlatan Kartlı, Pazarda karpuz ürününün az olduğu bir dönemde ürünü alıyor olmamız pazardaki şansımızı ve pazarlama sorunlarını kolaylıkla aşılabileceğini gösteriyor. Arkadaşlarımıza böyle bir ürünü Bolu'ya kazandırma çalışmaları için teşekkür ediyorum. İlimizde üretiminin yaygınlaştırılması için gerekli her türlü çalışmayı yapacağımızın sözünü veriyorum. Kültür Müdürlüğünde Valimiz Başkanlığında yapılan bir toplantıda konuşurken Bolu Ovasının Roma Döneminde Antik Çağda da önemli bir tarımsal üretim kaynağı olduğunu oradaki kayıtları incelerken görmüştük. Roma şehirlerine gıda ve besin ihtiyacını bu bölgeden sağlıyor. Tarih boyunca bu önemini ve değerini korumuş Bolu'da bugün bizde özellikle tarımsal üretimde topraklarımızın kullanılması için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“PATATESE ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞINDAYIZ”

İlimizde karpuz üretiminin belirli bir standart ve kalitenin üzerinde olduğunu belirten İl Gıda ve Tarım Müdürü İsmail Taş yaptığı konuşmada, Sadece üretmek değil ürettiğimizin yeri ve zamanı önemli. Özellikle ilimizde erken üretim sıkıntılı olur ama geç turfanda dediğimiz karpuzun daha çok fiyat yaptığı dönemde üretilmesi bizim çiftçilerimiz için çok önemli. Bunun yanında patates üretiminde ciddi bir seviyede Türkiye'de 4. sıradayız. Yalnız patates üretiminin şöyle bir sıkıntısı var 3 yılda bir ekilmesi gerekiyor. Biz bu diğer iki yılda neler ekebiliriz neler üretebiliriz diye düşündük. Bu konuda alternatif ürünler geliştiriyoruz. Bu ürünlerden biri de karpuzdur. Üreticilerimiz için faydalı olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

“PATATESTEN PARA KAZANAMIYORUZ”

Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk toplantıda Bolu'da 3 yıldır az miktarda olmak kaydı ile ürettiğimiz karpuzların ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağı ve çiftçilerimize gelir getireceğini gördüğümüzden dolayı Tarakçı köyünde üretilen karpuzlarımı hem Bolu halkına hem de Türkiye'ye tanıtmak ve buradan da çıkarak Diyarbakır değil Bolu karpuzunun tanıtımını yapmak istiyoruz” dedi ve açıklamalarına devam etti;

“Bizler yıllardan beri patates gibi çapa bitkileri ektiğimizden dolayı arazilerdeki bozulmalar ve buna karşılık para kazanamamamızdan dolayı alternatif ürün arayışına girdik. Tarım İl Müdürümüz geldiği zaman başlattığımız silajlık mısır ekimi bugün Bolu'da 4 bin dekarlara çıktı. Önümüzdeki yıl 5-6 bin dekar patatese alternatif olarak silajlık mısır üretimi gerçekleştireceğiz.

ÇİFTÇİNİN ÜRETEBİLECEĞİNE İKNA OLMASI LAZIM

Bolu'da arazi parsellerimiz her geçen gün küçüldüğünden dolayı küçük arazileri daha verimli kullanabilmek için bahçe, sera türü karpuz gibi diğer ürün guruplarını ekmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çok fazla bilgimiz yok. Çok profesyonel değiliz. Sayın Valimizin de konuya hassasiyet göstermesi ile çok daha başarılı olacağız. Valimiz Mersin'den geldi orada Genel Sekreterlik yaptı. Valimizin orada ürettiği bir projeyi burada hayata geçirebilirsek çiftçilerimize ve Bolu'ya daha faydalı olacaktır