Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, ellerin çok fazla kullanılmasından kaynaklanan, kişinin gündelik yaşamını ve uyku düzenini olumsuz etkileyen bu rahatsızlıkla ilgili görüşlerini paylaştı.

Parmaklarınızda uyuşma ve karıncalanma, bileklerinizde ağrılarınız oluyorsa Karpal Tünel Sendromu hastalığınız olabilir.

HANGİ MESLEK GRUPLARI RİSK ALTINDA

Yaptıkları iş gereği ellerini çok fazla kullanan sekreterler, terziler, vida sıkma ve ince el hareketleri gerektiren işleri yapanlar ve ev hanımlarında bu rahatsızlığın görülme oranı fazladır diyen Uzman Dr. Kadir Tunç, Rahatsızlık her iki elde görülmekle birlikte baskın olarak tek taraflı olabilmektedir. Hasta parmaklarında uyuşma ve karıncalanma hissi, yanma hissi, bileklerinde ağrı, kavrama ve sıkma hareketlerinde güçsüzlük şikâyeti ile doktora gelebilir. Zamanla bu uyuşma ve karıncalanma bütün ön kola yayılabilir. Ağrı ve uyuşmalar hastayı uykudan uyandırabilir. Hasta ellerini salladığında ve bileklerini ovaladığında biraz rahatlama hissedebiliri. Zamanla hastalık ilerlediğinde el kaslarında incelme olur ve hasta kalemi veya iğneyi o taraftaki eli ile tutamaz” şeklinde konuştu.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

Bu sinir sıkışmalarının nedeni ön kol bölgesinde kolun orta seviyesinde seyreden ve baş parmak işaret parmağı ve orta parmağın yarısının hareket ve duyu iletimini sağlayan sinirin genellikle el bileği seviyesindeki bir olukta sıkışmasından ileri gelmektedir. Biz buna tıpta bu oluk içinde ‘'sinir tuzaklanması'' kısaca ‘'tuzak nöropatisi dediklerini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, hastalığın da bu kanalın ismiyle anıldığını vurguladı.

KARPAL TÜNEL SENDROMU'NUN TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Dr. Tunç hastalığın teşhis ve tedavi süreci ile ilgili olarak ta şu bilgileri verdi;

“Hastanın nörolojik muayenesinde el bileklerine vurulduğu zaman ağrı ve elektrik çarpması gibi bir his ortaya çıkar. Bu hastalığın teşhisinde kısaca EMG (Elektromiyografi) dediğimiz ön kol bölgesindeki sinirlerin uyarılması sonucunda sinirin elektriki faaliyetini gösteren bir test yapılır. Burada sinirin motor fonksiyonlarını ve duyu iletiminin bozulup bozulmadığını teşhis ederiz.

Tedavi konusuna gelince anti englamatuar ilaç kullanımı ve lokal kortizan enjeksiyonu yapılır. Kişinin mecbur kalmadıkça ve mesleği gereği olmadıkça zorlayıcı el hareketlerini yapmaması ve atel denilen ve bileği sabit tutan aparatları kullanmalarını öneriyoruz.

İlaçlardan yanıt alınamayan ve çok ileri evre sinir sıkışmalarında cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi tedavi lokal anestezi yapıla ‘'Dekompresyon'' ameliyatıdır. Ameliyat sonrası hasta ağrılarına veda edip ellerini kullanabilir. Ama yinede bir süre mecbur kalmadıkça yorucu hareketlerden kaçınması ve istirahat tavsiye ederiz.” Haber Merkezi