Haber: Sefa GÜNAY / Erol DEĞİRMENCİ

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, Karadere Tüneli ve irsale hattında incelemelerde bulundu. İncelemelerini tamamladıktan sonra basın mensuplarına konuşan Bakan Yardımcısı Metin, Karadere Tüneli’nin bitmesi için belediyenin sorumluluklarını yerine getirmesini beklediklerini ve sorumlulukların yerine getirilmesi halinde 3 ayda işlemleri bitirebileceklerini söyledi.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN TÜM YÜKÜMLÜLÜĞÜ YAPACAĞIZ”

Bakan Yardımcısı Metin’in sözlerine Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’dan cevap gecikmedi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Özcan, üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getireceklerini söyleyerek, “Tünelin iç kaplamasıyla ilgili 2 hafta içerisinde ihaleye çıkacağız. Takribi ihale bedeli 18 milyon TL. Tüneli yaptık tamamladık diyenler bunu duysun. Tünelin sadece kazı işlemi tamamlanmış. Asıl para gerektiren kısmı iç kaplaması. Tamamı beton ve kalıp sistemle olmak üzere yapacağız. Kamulaştırmaya da gelince biz, belediye mücavir sahası içinde yer alan boru hattının geçeceği noktaların kamulaştırması bize ait. Diğer kısmı da DSİ’ye ait. DSİ tamamı için zaten kamu yararı kararını almış. Zaten kamulaştırma kararlarını da almış. Biz de DSİ’ye bir yazı yazdık geçen hafta. Dedik ki iki ayrı yerden girmeyelim, DSİ bu işin tamamını yapsın. Biz de Bolu Belediyesi olarak ne kadar ödediyse DSİ’nin hesabına yatıralım. Eğer bu olmazsa, aynı prosedürü biz de işleme geçirmek zorunda kalacağız. Sonuçta bu kamunun işi. DSİ 8 yerine 16 kilometreyi kamulaştırsın, biz de bize 8 – 9 kilometrelik alanının kamulaştırma parasını verelim. Hatta onlar yatıramadan verelim. Bunu teklif ettik. Dolayısı ile tüneli yapacağız. Üzerime düşen tüm yükümlülüğü yapacağız” dedi.

“SEN BARAJI YAPTIR, GERİSİNİ BİZ ÇÖZERİZ”

Açıklamasının devamında Başkan Özcan, Karadere Tüneli’nden gelen suların Bolu’nun ihtiyacına yetmeyeceğini söyledi. Başkan Özcan suyun yetmesi için baraj yaptırılması gerektiğini belirterek, “Fatih Metin’den de şunu rica ettim sabah görüştüğümüz de, ‘Para yoksa tüneli biz yaparız diye bir açıklama yapılmış. Paramız var’ dedik. Tüneli yaparız ama Karadere suları mevcut Bolu’nun ihtiyacını karşılamaktan uzak. 250 mililitre saniye alabileceğiz ve bunu suyun bol olduğu zamana denk geliyor. Bize 45 mililitre saniye su lazım. Bu da ancak baraj ile mümkün. Karadere Suları’nın Bolu’ya yetebilmesi için baraj yapılması gerekiyor. Devlet Su İşleri baraj yapmayı söz vermiş. Biz de şunu söyledik, tüneli yaparız. Karadere Tüneli ve irsale hattı bitince tüm ihtiyaç giderilecek gibi bir anlayış var. Bu anlayış doğru değil. O bölgede daha önce üstlendikleri barajı yapmasını rica ettik. Sen barajı yaptır, gerisini biz çözeriz” şeklinde konuştu.