Barakaya dönüştürdükleri römorklarda 7 gün 24 saat nöbet tutan köy sakinleri, geçimlerini Kartalkaya Kayak Merkezi'ne giden tatilcilerin kara saplanan araçlarını traktörle kurtararak ve zincir satarak sağlıyor.
Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Kartalkaya'da aralık ayında sezonun başlamasıyla köy sakinlerini de tatlı bir telaş sardı. Kayak merkezine giden yolun kenarına park ettikleri römorkları branda ile kaplayarak barakaya dönüştüren, kurdukları sobayla ısınarak 7 gün 24 saat nöbet tutan köy sakinleri, belirli bir ücret karşılığında tatilcilerin kara saplanan araçlarını kurtararak ve zincir satarak para kazanıyor.
Kayak merkezine yakın bir köyde yaşayan İsmail Gören (60), 8 yıldır römork kasasında nöbet tuttuğunu ve ihtiyaç duyan tatilcilere belirli bir ücret karşılığında yardım ettiklerini söyledi.
''Sezon boyunca yaklaşık 3 ay nöbetleşe çalışıyoruz'' diyen Gören, ''Bir akşam arkadaşım kalır burada, diğer akşam da ben. Kasada yatak var, odun sobası da kurduk, onunla ısınıyoruz. Soğuk hava girmemesi için çevresini çadırla kapattık. Köpük kullanarak soğuk havanın içeriye girmesini engelledik. Yemeğimizi bazen getiriyoruz, bazen da kendimiz yapıyoruz. Kayak sezonu bitene kadar traktör römorklarını ev olarak kullanıyoruz'' şeklinde konuştu.
Ali Esen (57) ise 20 yıldır tatilcilerin araçlarına zincir taktığını belirterek, ''Çocuklarımın geçimini buradan sağlıyorum. Buradan kazandığım parayla emeklilik primimi yatırıyorum. Emekli olmama 1,5 yıl var. Günlük 20 ila 100 lira arasında para kazanıyorum. Bu, duruma göre değişiyor. Hafta sonu çok yoğun oluyor ama hafta içi çok az para kazanıyoruz'' diye konuştu.
Traktör römorkunda barınmanın çok zor olduğunu anlatan Esen, ekmek parası kazanmanın kolay olmadığını sözlerine ekledi.