Kozmetikten ilaca, boya sanayisinden biyoteknolojiye kadar pek çok sektörde kullanılan nanoteknolojiden kanser tedavisinde yararlanma çabaları sürüyor. Dünyada deneme aşamasında olan çalışmalarda, altın nanoparçacıklar sayesinde kanserli hücreler öldürülebiliyor.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nca, Kültür Merkezi Pembe Salon'da, Nanoteknoloji konulu bir seminer düzenlendi. Seminere, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Akçahan Gepdiremen ve Prof. Dr. Resul Eryiğit ile dekanlar, bölüm başkanları ve öğretim üyeleri katıldılar.
Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Çulha, Tıp ve Biyomedikal Uygulamalarda Nanomalzemeler: Nanotıp ve Nanotoksikoloji” konulu sunumunda, kanser hastalıklarının tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi uygulandığını ya da ameliyatla kanserli hücrelerin temizlendiğini söyledi.
Kanser tedavisinde nanoteknolojiden yararlanma çabalarının sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Çulha, dünyada deneme aşamasında olan Photothermal Teraphy” hakkında bilgi vererek, Kanserli hücreye spesifik antikorlar bağlanıp altın nanoparçacıklar sayesinde kanserli hücreler bir lazer ışığı ile ısıtılarak öldürülebiliyor.” dedi.
Prof. Dr. Çulha, nano malzemelerin ekonomik nedenlerle artık kozmetikten ilaca, boya sanayisinden biyoteknolojiye kadar pek çok sektörde kullanıldığının altını çizerek, ‘nanoteknoloji kavramının ortaya çıkması' ve ‘nanomalzemelerinin araştırılması ve hazırlanması' aşamalarının geçildiğini, bilim insanlarının artık ‘nanomalzeme mühendisliği' kısmında olduğunu vurguladı.
Nanoteknolojide iki handikap olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çulha, bunlardan ilkinin nanomalzemelerin uniform (tek boyutta) olarak sentezlenememesi, ikincisinin ise bu malzemelerin istediğimiz örüntüye getirilememesi olduğunu sözlerine ekledi.
Seminerde, Ege Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İpek Şahin de, Ajan-model membran etkileşimlerinin spektroskopik ve kalorimetrik tekniklerle moleküler düzeyde incelenmesi” konulu sunum yaptı.