Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye'nin tavuk eti üretiminde dünyada 10., yumurta üretiminde ise 11. sırada bulunduğunu açıkladı.
TAGEM ve Bolu Valiliği işbirliğiyle Karacasu'da düzenlenen "Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri" çalıştayında konuşan Burak, tavukçuluk sektörünün 1980'li yıllardan itibaren hızlı gelişme gösterdiğini, Türkiye'nin dünya sıralamasında önemli bir konuma geldiğini anlattı.
Burak, sektördeki işletmelerin birçok AB ülkesinden daha ileri düzeyde olduğuna dikkati çekerek, "FAO verilerine göre ülkemizin tavuk eti üretiminde dünyada 10., yumurta üretiminde ise 11. sırada bulunduğu bildirilmiştir. Genel müdürlük olarak tavukçuluk konusunda Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilerek devam ediliyor. Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde yapılan ıslah çalışmaları sonucunda 3 adet ticari yumurtacı yerli hibrit geliştirildi" şeklinde konuştu.
Burak, kuluçkahaneler, kesimhaneler, telef olan kanatlılar ve yem sanayisinden kaynaklanan atıkların herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın çevreye bırakılmasının toprak ve yer altı sularının kirlenmesine, hastalıkların yayılmasına neden olduğunu belirterek, çevre duyarlılığındaki artış ve AB uyum süreci çalışmalarının atık üreten sektörleri daha dikkatli olmaya sevk ettiğini vurguladı.
Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş ise Bolu'nun Türkiye'de ‘Broiler' cinsi kanatlı üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye genelinde bir milyon 700 bin ton olan Broiler et üretiminin 530 bin tonluk bölümünü Bolu karşılıyor. Merkez ilçe de dahil olmak üzere 9 ilçemizde kanatlı üretim faaliyeti yapılıyor. Bolu genelinde kanatlı hayvan kesimhane sayımız 9. Kesimhanelerde kesilen hayvan sayısı yıllık 270 milyon ve üretilen et miktarı 530 bin ton” diye konuştu.