Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alim Erdem, Kalp krizi geçiren her 3 kişiden biri hayatını kaybederken, diğer ikisinin kalbinde ciddi hasar oluşuyor” dedi.
Erdem, sol kolda uyuşma ve göğüs ağrısı gibi hislerin yalnız başına kap krizi belirtisi olmadığını belirterek, bunun genel olarak toplumsal bir yanlış anlamadan kaynaklandığını söyledi. Kalp krizinin birçok sebebi ve ortaya çıkış şeklinin olduğunu anlatan Erdem, bunun yaş grubu ve cinsiyete göre değiştiğini ifade etti.
Erdem, özellikle kadınlarda kilo, şeker rahatsızlığı ve sigara alışkanlığının kalp krizini tetiklediğine vurgu yaparak, insanların genellikle rahatsızlıkların farkına varmayarak hastanelere geç başvurduğunu kaydetti.
Türk toplumunda genellikle hastalık meydana geldikten sonra tedaviye başvurduğunu dile getiren Erdem, Türkiye'de kalp krizi geçirdikten sonra insanları tedavi etmeye çalıştıklarını belirtti.
Erdem, hastaların risk oluşmadan önce gerekli kontrolleri yapmaları gerektiğini ifade ederek, Kalp krizi geçiren her 3 kişiden biri hayatını kaybederken, diğer ikisinin kalbinde ciddi hasar oluşuyor” diye konuştu.
Erkeklerde kalp krizi riskinin kadınlara göre her yaşta daha fazla olduğuna dikkati çeken Erdem, kadınların da özellikle 45 yaşından sonra sürekli takip yaptırması gerektiğini vurguladı.