Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, tarımda kadın emeğinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu belirterek, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde kadının, büyümeye, sosyal gelişmeye ve sürdürebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, kadın çiftçilerin tarım iş gücünün yüzde 43'ünü oluşturduğunu belirten İsmail Taş, dünya genelindeki gıdaların yarısından fazlasının kadın çiftçilerce üretildiğini söyledi. Taş, tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin sağlanmasında kadınların önemine dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlarımız, ailenin en büyük destekleyicisi, toplumun sigortasıdır. Ülkemizde tarım sektöründe istihdamın yüzde 47,2'sini oluşturan kadınlarımız, ailevi sorumluluklarının yanında yaşamın getirdiği diğer zorlukları da üstlenmektedir. Bu kapsamda;

1995 yılında Pekin'de toplanan IV. Dünya Kadın Konferansında ise yayınlanan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planında, kadın-erkek eşitliğini gerçekleştirmeye yönelik somut politikalar ortaya konulmuştur. Her yıl 15 Ekimi Dünya Kadın çiftçiler günü olarak kutlama fikri kabul edildi. Bu karar Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP), Dünya Kırsal Kadın Derneği (ACWW), Afrika Kırsal Kadın Ağı Derneği (NARWA) ve Dünya Kadın Zirvesi Vakfı (WWSF) tarafından desteklenmiştir.

2008 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde resmi bir kutlama olarak kabul edilmiş ve bugünün tüm dünyada kadın çiftçiler günü olarak kutlanmasına başlanmıştır.”

Bu vesile ile önemli bir role sahip olan kadınlarımızın hayatımızdaki ve tarımsal üretimdeki rolü dolayısıyla teşekkür ediyor ve Dünya Kadın Çiftçiler Gününü Kutluyorum.”