Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği (CKD) tarafından, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü sebebiyle bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını okuyan Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Sündüs Çalıkoğlu; Tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kutluyor, derneğimiz çatısı altında toplanmaya çağırıyorum” dedi.

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Sündüs Çalıkoğlu açılamasında şu ifadeleri kullandı: Bugün 5 Aralık 1934 yılında düzenlenen bir yasayla Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80.yılıdır. Atatürk, ülkenin çağdaşlaşması ve kalkınması hamlelerinde kadınların mutlaka yer alması gerektiğini belirterek, kadınların dışlandığı, kadınların katılmadığı hiçbir yatırım ve atılım başârıya ulaşamayacağını belirtmiştir 5 Aralık 1934 tarihinde düzenlenen bir yasayla kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı da işte bu çabasının ürünüdür. Kurtuluş Savaşımızın önderi Mustafa Kemal Atatürk, daha 1916 yılında tuttuğu günlük notlarında Kadınların serbest olmasından” söz etmektedir. Bağımsızlık mücadelemizin başarıya ulaşmasından sonra The New York Herald Gazetesi'ne 23.01.1923 tarihinde verdiği demecindeki açıklamaları bugün için yol göstericidir.

“Bugün Türkiye'nin Karşı Karşıya Olduğu En Önemli Meselelerden Biri, Kadın-Erkek Arasında Kanuni ve Toplumsal Tam Eşitliği Temin Etmektir." Seçme ve seçilme hakkımızın yasal düzlemde kabul edildiği 1934 yılının üzerinden 80 yıl geçmiş olmasına karşın bugün hala TEMSİLDE TAM EŞİTLİK sorunu yasal ve toplumsal alanda çözülebilmiş değildir. Siyasi partiler, erkek egemen yapılarını korumakta, parlamento erkek çoğunluğundan oluşmakta ve ne yazık ki sözel kabullere karşın uygulamada kadınlar vitrin malzemesi olmaya devam etmektedir.

1924 yılında Türk Kadınlar Birliği'nin; MÜDRİKİ REY ( OY HAKKI) SAHİBİ OLMAYANLAR SIĞINTIDIR” saptaması ile sürdürdükleri mücadelenin bugün, TBMM'NDE EŞİT TEMSİL EDİLMEYENLER SIĞINTIDIR.” kavrayışı ile sürdürülmesi gerekmektedir. Kadınlar, sığıntı olmayı kabul etmeyecektir.

Seçme ve seçilme hakkı, yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, nasıl topluluk ya da cemaatlere terk edilemeyecekse, erkek egemen yapının keyfine de terk edilmemelidir. Bu nedenle tüm kadınlar, azınlıklar için tanınmış olan eşitlik için kota isteminden vazgeçip bugün devrimci bir talep olan yüzde elli yani tam eşit hak istemini yükseltmektedirler. Kadınlar, iş yaşamının her alanında eşit olanaklarla donatılmalıdır, kadınlar için eşit eğitimin yasal ve toplumsal güvenceleri sağlanmalıdır. Bunun için verilecek mücadelede kadınlar en önde olmaya devam edeceklerdir. Seçme ve seçilme hakkı, cumhuriyet ¿evrimlerimizin ürünüdür. Onu gerçek anlamda yaşama geçirmek hepimizin boynunun borcudur. Ayrıca Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkı kazanışlarının yıl dönümü olan 5 Aralık 1997 tarihinde Ankara'da kurulmuş olan derneğimiz de, 18.yılını kutluyor. Sevgili yurdumuzda, gericiliğin , iktidara dek tırmandığı ve kurumsallaştırılmaya çalışıldığı günlerde/kazanılmış haklarını kaybetmek istemeyen kadınlarımızın önderliğinde, 15 Şubat 1997 tarihinde, 50.000'i aşkın kadının katılımı ile Ankara'da gerçekleştirilen, ŞERİATA KARŞI KADIN YÜRÜYÜŞÜ'NÜN ardından kurulmuş olan derneğimiz, tüzüğünde, kuruluş amacını şu cümlelerle belirtmiştir. CKD, ulusal kurtuluş savaşı ve cumhuriyet devrimleri ile kazanılmış olan ekonomik ve siyasal bağımsızlığın, özgürlük, demokrasi ve aydınlanmanın korunması, savunulması ve halk yararına geliştirilmesi için çalışır." Geride bıraktığımız bu 18 yıllık süreçte, amacımıza uygun çalışmaları gerçekleştirmeye , bu amaçla, diğer kitle örgütleri ile ortak çalışmalar yapmaya, bu çalışmalarda Cumhuriyete sahip çıkma kararlılığında kadınlar olarak en ön saflarda görev yapmaya çalıştık.

Dün olduğu gibi bugün de Kadınlar için, gericiliğin önlenmesi, yaşamsal bir sorundur. Yeni Dünya Düzeni çerçevesinde yeniden tırmandırılan ‘ılımlı İslam' politikaları, Kemalizm'den vazgeçme çağrılarına karşı durabilmenin tek yolu, uyanıklığımızı korumak ve tüm halk güçlerini birleştirmekle olanaklıdır. Biz, ülkemize ve devrimlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Gericilik, tarihsel olarak yenilmiştir. Gericiler, bugün, sırtını yeniden emperyalizme dayamak çabasında olsalar da, yenilmekten kurtulamayacaklardır. Cumhuriyet Kadınları'nın azim ve kararı, bu gidişe dur diyecektir. Bu bağlamda tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kutluyor Derneğimiz çatısı altında toplanmaya çağırıyorum.”

Haber Merkezi