Dünyada görülen kanserler içerisinde akciğer kanserinden sonra meme kanserinin ikinci sırada yer aldığını söyleyen Op. Dr. Fatih Kar, meme kanserinin kadınlarda ilk sırada görüldüğünü belirtti. Kadınların kendi yapacakların muayenelerin önemine dikkat çeken Kar, özellikle 35-40 yaşından itibaren ise doktor muayenelerinin zorunlu olduğunun altını çizdi.

Meme kanserine dikkat çekmek ve hastalıkta farkındalık yaratmak için uyarılarda bulunan Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, kadınlarda yaş ilerledikçe meme kanseri riskinin de artış gösterdiğini belirtti.

Kar şunları söyledi:

YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR

“Görülen kanserler içinde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta, bayanlarda ise ilk sırada görülen kanser tipi meme kanseri. Bunun için çok ciddi bir önemi mevcut. 8-9 bayandan birinde hayatları boyunca meme kanseri geliyor. Bu yadsınamaz bir gerçek. Bu farkındalığı nasıl arttırırız? Bu hastalıktan nasıl korunuruz? Bayanlarda yaş ilerledikçe bu kanser riski artıyor. Hastaların yaklaşık yüzde 50'si 65 yaş üzerinde bu kansere yakalanıyorlar. Belirli bir yaş gurubundan sonra 35-40 yaşından itibaren periyodik muayene olmak gerekiyor. Bunların en başlıcası hastaların kendi kendilerine yaptığı muayeneler” Memede ele gelen sertlikler, meme başında akıntı, pullanma ve kızarıklık… Tüm bunlar meme kanserinin habercisi olabilir. Belirtilere ilişkin Kar şunları söyledi:

MEMEDE ELE GELEN SERTLİK ÖNEMLİ

“Hanımlar ayna karşısında göğüslerinde bir asimetri olup olmadığını değerlendirmeli. Elleriyle parmaklarının iç yüzünün kullanarak herhangi bir altta yatan sert bir kitle olup olmadığını değerlendirmeli. Ele gelen sertlik olduğu takdirde de doktora görünmeliler. Biz biliyoruz ki meme hastalığına bağlı başvuruların yüzde 90'ı bu ele gelen sertlikler. Bu şikayetle doktora geliniyor. Bunun dışında ayrıca meme başından akıntı, kızarıklık, pullanmalar da bizim için önemli belirtiler. Bu tarz şikayetleri olanların da en kısa sürede doktora başvurmaları gerekiyor.

Bunun dışında 38-40 yaşından itibaren bir genel cerrahi uzmanı tarafından memelerinin muayene edilmesi, mamografi tetkikler ve bundan sonra da memede olası bir problem olup olmadığına bakılması ve gereğinin yapılması öneriliyor” Düşük oranda da olsa erkeklerde de meme kanseri görülebildiğini söyleyen Kar, şöyle devam etti:

ERKEKLERDE DE MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR

“Aylık kişisel muayeneler ve sonar da yıllık periyodik doktor muayenelerinin yapılması gerekiyor. Meme kanserinin yüzde 99'u bayanlarda yüzde 1'i de erkeklerde görülmekte. Bayanlardaki kadar sık değil. Meme dokusu normalden çok daha az olduğundan bu kanser de az görülüyor. Ama zaman zaman yayılmış, sıkıntılı ve ileri dönem meme kanserlerine erkeklerde de rastlıyoruz”