Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Suat Bozkürk 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası nedeniyle kansere yol açan faktörler, meme kanseri, meme kanseri riskini arttıran faktörler, meme kanseri belirtileri, tarama, tanı, tedavi ve sonuçları konularında açıklama yaptı.
Dr. Suat Bozkürk, dünyada her yıl 7 milyon insanın kanser hastalığı nedeniyle öldüğünü, her yıl 12 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıktığını, Dünya Sağlık Örgütüne göre sigara kullanımı, obezite salgını, yaşlı nüfustaki artış gibi nedenlerle dünyada kanser hızının her yıl %1-2 oranında arttığını ülkemizde ise her yıl tahminen 100 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini, her yıl 150 bin yeni kanser vakasının ortaya çıktığını söyledi.
Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise en sık meme kanseri görüldüğüne değinen Genel Cerrahi Uzmanı,”50 yaşın üzerinde olmak, yakın akrabalarının birinde meme kanseri bulunması, ilk adetin 12 yaşından önce başlaması, hiç doğum yapmamış olmak, adet görmenin 50 yaşından sonra da devam etmesi ayrıca yağlı yiyecekler, obezite, sigara ve alkol kullanımının meme kanseri hastalığına yakalanma riskini arttırdığına dair araştırmalar mevcuttur.” dedi.
Bozkürk, memede ele gelen kitle, koltuk altında kitle, anormal meme başı akıntıları, meme ve meme başında gelişen renk değişikliği, meme başında ve meme cildinde çekilme, şekil bozukluğu, sadece bir göğüste rahatsızlık, sadece bir göğüste büyüme, kilo kaybı, kolda şişlik gibi belirtileri farkeden kadın hemen hekime başvurmalı, erken teşhis için her kadın periodik muayene yaptırmalı diyerek sözlerini bitirdi.