Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Op Dr Emre Uysal kadın hastalıkları arasında sıklıkla karşılaşılan myomlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Uysal yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; Myomlar rahimin en sık rastlanan iyi huylu tümörüdür. Üreme çağındaki kadınların % 20-25`inde görülür. Myomlar sıklıkla fizik muayenede saptanır, fakat ultrasonografinin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından sonra belirti vermeyen küçük myom nodülllerinin kolaylıkla saptanması myomların eskiden sanıldığından daha sıklıkta ve çok genç yaşlarda bile görüldüğünü ortaya koymuştur.

Myomun En sık rastlanan belirtiler şunlardır:

1.Anormal kanama : Myomların % 30`unda görülür

2.Ağrı: Genellikle dejenerasyona bağlı görülür.

3.Bası belirtileri : Sık idrara çıkma, idrar retansiyonu,kabızlık vs.

4.Karın büyümesi

5.Kısırlık: Diğer kısırlık sebepleri ekarte edildikten sonra düşünülmeli.

Myomlar Nasıl Tedavi Edilir?

Myomlarda tedavi myomun büyüklüğüne, belirtilerine ve komplikasyonlarına bağlı olarak planlanır.Genel olarak belirti vermeyen olgularda myom büyüklüğü 5 cm`den küçükse tedavi gerektirmez.Bazen belirti veren daha küçük myomlarda bile tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen olgularda 6 ayda bir izlenerek myomda olası büyüme araştırılmalıdır. Tıbbi tedavide nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar, progesteronlar, GnRH analoglar kullanılıyor. Myomların asıl tedavisi cerrahidir.

Myomlarda cerrahi tedavi gereksinimleri şu şekilde sıralanabilir:

1.Semptom veriyorsa: kontrol altına alınamayan kanama,ağrı, bası belirtileri.

2.Büyükse

3.Menopoz sonrası büyümeye devam ediyorsa.

4.Kısırlığa sebep olarak görülüyorsa.

5.Ayırıcı tanıda adneksiyel bir kitle kesin olarak ayırt edilemiyorsa,

6.Saplı bir submüköz myom torsiyone lursa, submüköz myom vajene doğarsa.

7.Hızlı büyürse

Eğer hasta çocuk doğurmak istemiyorsa en radikal tedavi histerektomidir. Eğer hasta fertilitesini korumak isterse veya menstruel fonksiyonunun devam etmesinde ısrarlı ise myomektomi yapılır. Ancak operasyona alınmadan bunun teknik olarak olanaklı olup olmadığından kesin olarak emin olunamaz, operasyon sırasında karar verilir.Uygun vakalarda laparoskopik cerrahi ile de myom çıkarılabilir. Küçük submüküz myomlar histeroskopi ile çıkarılabilir. Yıllık jinekolojik muayene ile myomların erken tanısının ve takibinin mümkün olacağını hatırlatmak istediğini belirten Uysal yıllık kontrollerin bayanlar için oldukça önemli olduğunu da belirtti. Haber Merkezi