Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında alınan kararla Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul edilen 25 Kasım'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) program düzenlendi. AİBÜ Rektörlüğü, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi ve Bolu Kadın Dayanışması Platformu tarafından düzenlenen programda, öğrenciler arasında kadına şiddet konusunda yapılan kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda düzenlenen programa, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, dernek ve kadın platformu üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında AİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi 2'nci Başkanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü basın bildirgesini okudu.

“Desteğinden Ötürü Rektörümüze Teşekkür Ediyoruz”

Programın düzenlenmesine büyük katkı sağlayan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun'a teşekkür ederek başladığı bildirgede Sırmatel, Okuma yazma bilmeyen kadınlar arasında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 43'e varmaktadır. Eğitim görmüş, ekonomik özgürlüğü olan insanlar da ise fiziksel şiddet oranının azaldığını görüyoruz. Gelir düzeyi arttıkça da fiziksel şiddet azalıyor” dedi. Şiddetin azaltılmasında çocuk eğitiminin önemine değinen Sırmatel, Özellikle kadın erkek arasındaki cinsiyet ayrımcılığının ve kadına şiddet anlayışının çözümlenmesi için en önemli konu çocukluk çağındaki eğitimin verilmesidir. Aksi takdirde kadına uygulanan şiddet, aile içerisindeki şiddet, toplumdaki şiddet, insanların psikolojik yapısının bozulması ve geleceğimiz olan çocuklarımızın tahribatına sebep olmaktadır” diye konuştu.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

AİBÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Üyesi Doç. Dr. Emine Eratay, üniversite de düzenlenen ‘Kadına Yönelik Şiddet Nasıl Önlenir?' konulu kompozisyon yarışması hakkında bilgi verdi. AİBÜ öğrencilerinin hazırladıkları kompozisyonlarının Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Halit Karatay, Doç. Dr. Mehmet Kurudayıoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Ümit Bozkurt tarafından değerlendirildiğini belirten Eratay, ardından dereceye giren öğrencileri açıkladı. Hemşirelik öğrencisi Ebru Akgül 1'inci, Sınıf Öğretmenliği öğrencisi Deniz Cevher 2'nci, Beden Eğitimi Öğretmenliği öğrencisi Ayşe Candan 3'üncü oldu. Kompozisyonlarını okuyan öğrencilere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Bolu Kadın Dayanışması Platformu'ndan Orkide İka tarafından hediyeleri verildi. Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Program, Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Fatma Kubilay'ın sunumu ile sona erdi. Haber Merkezi