Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Kubilay yaptığı basın açıklamasında 8 Mart'ın; kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857'de başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları için can verdikleri gün olduğunu söyledi.

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Kubilay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; 8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857'de başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları için can verdiği gündür. Günümüzde 8 Mart'lar, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması, kadınların karar mekanizmalarında yer alması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin; yaşamın her alanındaki kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bir kez daha dile getirildiği gündür.

Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyada kadınlara erkeklerden daha çok etkilemektedir. Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkûm kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az kazanmaya devam etmektedirler. Yaşamın bütün alanlarında çalışma alanında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, politikada kadınlar nüfus oranında temsil edilmemektedir. Bugün dünyada her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaya devam etmektedir. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı olan şiddet insan hakları ihlali olup münferit değil sistematiktir. Bu nedenle önlenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadele ile gerçekleşebilir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan Kadının İnsan Haklarını tanımak ve geliştirmek, kadına yönelik şiddeti önlemek; uluslararası kuruluşların, özellikle siyasi iktidarların ve devletlerin olduğu kadar, medyanın, toplumun ve hepimizin sorumluluğundadır.

Bu güzel dünyada yalnız yaşamıyoruz. Kadınlarımızı anladığımız, saygı duyduğumuz, yaşam ve özgürlük hakkı başta olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma, mal ve mülk edinme, çalışma, işini seçme özgürlüğüne saygı duyulduğu ölçüde mutlu bir dünya kurmuş oluruz. Ülkemizin ve dünyamızın daha eşitlikçi, daha yaşanabilir hale gelmesi için erkeklerle yan yana çalışmayı hedefleyen biz kadınlar; eşitliği, özgürlüğü, hakça bir yaşamı, onurlu çalışmayı, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hakkından eşit bir şekilde yararlanmayı savunmaya devam edeceğiz. Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart'da; kadınların birey ve vatandaş olarak haklarının korunması yolunda yürümeye devam edeceğimizi belirtiyor ve bütün dünya ve ülkemiz kadınlarının Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum." Haber Merkezi