Kadınların toplumdaki yeri ve önemine dikkat çekerek Bolu'da kadınların sesini daha gür duyurabilmek amacıyla yola çıkan Bolu Kadın Dayanışması tarafından hazırlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı 3 Mart 2015 Salı günü (bugün) saat 11.00'de Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenecek olan bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Kadın Girişimciler Kurulu başkanı Orkide İka tarafından yapılan açıklamada şu ifadeleri kullandı;

BİR ARAYA GELMİŞ BULUNUYORUZ

Bizler tek bir ortak amaç için Bolu Kadın Dayanışması” ismi etrafında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hepimizin bildiği gibi, nüfusumuzun yarısını kadınlarımız oluşturuyor. Diğer bir deyişle, sayısal olarak her iki kişiden birisi demek olan kadınlarımız, ülke olarak en önemli zenginliğimiz olan beşeri sermayemizin de yarısı, müşterek hayatın ayrılmaz ve vazgeçilmez parçası anlamına geliyor.

SADECE 7'SİNİ KADINLARIMIZ OLUŞTURMAKTADIR

İstatistiklere baktığımız zaman, her 6-7 aileden birisinde hane halkının geçimini sağlama sorumluluğunu kadınlarımız omuzlamış durumdadır. Ancak çalışma çağında bulunan (20-64 yaş) yaklaşık her 6 kadınımızdan birisi sigortalı olarak bir işte çalışmaktadır. Her 100 girişimcimizden de sadece 7'sini kadınlarımız oluşturmaktadır. Siyasal alanda da kadınlarımızın bilgi, birikim ve emeğinden etkin biçimde yararlanamıyoruz. Parlamento çatısı altındaki kadın milletvekillerimizin oranı yalnızca % 14'tür. Yani bir bakıma, her 100 milletvekilinden 14'ü, ülkemizde yaşayan her 100 kişiden 50'sini temsil etmektedir.

BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR DÜŞÜNCESİYLE…

Bizler kadınlarımızın sesini daha fazla duyurmayı, kadınlarımıza fırsat eşitliği, hayatın türlü kulvarlarında eşit biçimde mücadele etme, kendilerini en iyi ve içinde yaşadıkları topluma karşı en faydalı biçimde gerçekleştirebilme fırsatının tanınması için bir farkındalık ışığı yakabilmeyi kendimize amaç edinerek bir araya geldik. Karşınızda görmüş olduğunuz bu dayanışma, bu birliktelik, söz konusu kadın olunca ben” olarak değil biz” olarak hareket etme prensibinin bir sonucudur. Tek bir kibrit çöpünü elinize aldığınızda onu kırmanız çok kolaydır. Ancak çok sayıda kibrit çöpünü elinize aldığınızda hepsini birden kırmanız çok zordur. Bizler de birlikten güç doğar düşüncesiyle, sesimizi bireysel değil kolektif çıkararak duyurmayı istedik. Birlikte verilen mücadelenin, bireysel her türlü çaba ve girişimden çok daha etkin ve etkili olacağını biliyoruz. Bolu'muzun sesini bu konuda daha gür duyurmak amacıyla başlattığımız bu kadın dayanışmasının, başka şehirlerimize ve oralardaki kadınlarımıza da örnek birer model teşkil edebilmesini arzu ediyoruz.

PROGRAMDA NELER VAR?

Programımız, saat 11.00'de Bolu Belediyesi önünde toplanma ile birlikte başlayacak. İlk olarak Bolu Belediyesi'nden kent meydanına kadar bir saygı yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Orada tüm kadınlarımız yan yana, kol kola gireceğiz ve evine ekmek götürebilmek için uzun mesai saatleri boyunca, hiçbir sosyal güvencesi olmadan canla başla çalışan kadınlarımız için; törelerin namlusunun ucunda, şiddetin gölgesinde yaşayan, ezilen, hor görülen kadınlarımız için yürüyeceğiz. Ama aynı zamanda başarılarıyla, toplumda edindikleri yer ve üstlendikleri görevlerle her birimize örnek olmayı başaran, bir şans tanındığı takdirde kadının neler yapabileceğini bizlere en iyi şekilde gösteren kadınlarımız için yürüyeceğiz.

Devamında, Anıtpark'ta Atatürk heykeline çelenk sunma ve saygı duruşumuzu gerçekleştireceğiz.

Etkinliklerimiz tekrar Belediye Meydanına dönülerek orada Kızılay tarafından yapılacak ikramlarla devam edecek.

Saat 13.00'de Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde Kurtuluş Son Durak” isimli filmin ücretsiz gösterimi gerçekleştirilecek.

Saat 15.00'den itibaren yine Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde, Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen programlar devam edecek.

Bizlere sağladıkları destekten dolayı Belediye Başkanlığımıza ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımıza huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.