Samsun'da düzenlenen ve Karadeniz Bölgesinin batısında yer alan Bolu, Bartın, Çorum, Düzce, Karabük, Kastamonu, Samsun, Sinop ve Zonguldak illeri olmak üzere 9 ili kapsayan Kadın Kooperatifleri Batı Karadeniz Buluşması” toplantısına Bolu'dan da Bolu Valisi Ahmet Ümit ile eşi Şengül Ümit, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hasan Taş ile S.S. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Özdoğan VKS yöntemiyle katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantıda yaptığı konuşmasında, Kooperatifçilik birlikten güç doğacağının en güzel işaretidir. Kadınlarımız ne kadar özgüvenli ne kadar güçlü olursa o derece de ailelerimiz, çocuklarımız ve ülkemiz de güçlü olacak. Temel hedefimiz kadınlarımıza bir fırsat penceresi oluşturabilmektir. Anadolu kadını evinde, tarlasında, iş hayatında her daim üretiyor. Üretmeyen kadın yok. Kooperatifçilik, kadınlarımızın birbirine olan güvenini, komşuluk ilişkilerini, imece kültürünü canlandırıyor. Kooperatifler işsizliğin önlenmesinde, yoksullukla mücadelede, sürdürülebilir sosyal-ekonomik-kalkınma-istihdam politikalarında hepimiz için güçlü bir model. Kadın kooperatifçilerimize verdikleri emekler için şükranlarımı sunuyorum, Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

“Kadın Kooperatifleri Batı Karadeniz Buluşması”nda VKS yöntemiyle katılan Bolu Valisi Ahmet Ümit ile diğer illerin Valileri Kadın Kooperatifçiliğin geliştirilmesi için kendi illerinde yapılan çalışmaları aktarırken S.S. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Özdoğan ile diğer Kadın Kooperatif temsilcileri de kendi illerinde gerçekleştirdikleri örnek uygulamaları ve başarı hikâyelerini katılımcılarla paylaştılar.

Tüm kooperatiflere başarılar dileyerek sözlerine başlayan Bolu Valisi Ahmet Ümit, İlimiz genelinde 180 tane tarımsal kooperatifimiz bulunmaktadır. 15 bine yakın da üyeleri var. Bunlar çalışmalarını sürdürüyorlar. İlimizde 5 adet kadın kooperatifi var, 6'ncısı kurulma aşamasındadır. Kadın Kooperatiflerimiz çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Kendilerini kutluyorum. Katkıları dolayısıyla Sayın Bakanımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bizler de elimizden geldiğince destekliyoruz ama esas itibariyle işin kahramanı kadınlarımız. Zaten güçlü kadın güçlü toplum, güçlü toplum güçlü devlet demektir. Devletimizin gücünün temelinde kadınlarımızın gücü ve kuvveti var. Üretim dışı görünen insanlarımızı üretime ne kadar dâhil edebilirsek o kadar güçlü bir ekonomik yapımız olacağına tereddüdüm yok. Kadın Kooperatifleri Batı Karadeniz Buluşması”nın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Vali Ümit konuşmasında, Kooperatiflerimiz, Ailenin temeli olan kadınlarımızın sosyal hayata aktif katılımlarının sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Kadın iş gücünün artması, ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda bu durum devletlerin gelişmişliğinin de bir göstergesidir. Kadın kooperatiflerimizin daha çok gıda üretimine kısmen de tarımsal üretime yöneldiklerini görüyoruz. İkisi de önemli ama daha önemlisi kadınların birlik ve beraberlik içinde olmaları ve bu şekilde bir üretim yapabilmeleridir. Çünkü birlik varsa arkadan başka ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetler de gelecektir” ifadelerine yer verdi.

Anadolu kadınının mahir, zevk ve estetik sahibi olduğunu, hayatı gergef gibi dokuduğunu belirten Vali Ümit, Bu özelliğinin temelinde gelenek, görenek ve töremize bağlılığımızın yanında bu değerlerin oluşmasına zemin oluşturan Ahi Evran Babanın ve O'nun değerli eşi Bacıyân-ı Rûm'un ilk kurucusu ve başkanı muhterem Fatma anamızın prensipleri ve öğretileri vardır. Bu vesile ile Ahi Evran'ı ve Fatma Bacıyı hürmet ve rahmetle yâd ediyoruz” dedi.

Bolu Valisi Ahmet Ümit konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Turizm veya nam-ı diğer bacasız sanayi, bölgemizin en önemli ihtiyaç ve potansiyellerinden biridir. Turistler için yerel ve yöresel lezzetler çok önemlidir. Lezzet – yemek – hatta usulünce yemek yiyebilmek – bir kültürdür, bir sanattır, bir medeniyetin ifadesidir. Bizim yemek ve lezzet kültürümüz dünyada zirve noktadadır. Anadolu'da üretilen lezzetlerin üzerinde başka bir lezzet yoktur. Bunu yaşatmak bir görevdir. Kooperatiflerimiz yöresel ürünleri üretirken bu görevi de yapıyorlar. Yemek ve lezzet kültürümüzü yaşatırken aynı zamanda ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmaya da katkı sağlıyorlar, kazanıyorlar, kazandırıyorlar. Yeter ki sabır - sebat – iyi niyet ve samimiyetle hareket edelim. Gelenek, göreneklerimizi ve aklın yolunu unutmayalım. Yöresel ürün ağırlıklı üretimler aynı zamanda kendi sektöründe coğrafi işaretleri de netleştirecektir. Bütün kooperatiflerimize üretimleri dolayısıyla teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, özelde kadın kooperatiflerimize genelde ise sosyal hizmet ve faaliyetlerimize yaptıkları değerli katkıları dolayısıyla bu toplantının ve kooperatiflerimizin hamisi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'a şahsım ve Bolulu Hemşehrilerim adına gönülden teşekkür ediyorum. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını canı gönülden temenni ediyorum” dedi.

S.S. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Özdoğan ise konuşmasında Kooperatifin kuruluşu, üyeleri, faaliyetleri, projeleri ve çalışmalarını aktardı.

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı'nın Birinci 100 Günlük İcraat Programı” içerisinde yer alan Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması” hususlarıyla ilgili yapılan çalışmalar değerlendirildi. Elif Erdoğan