Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysıt Tansel, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) ‘Türkiye'de Demografik Fırsat Penceresi ve İş Gücü Piyasası' konulu konferans verdi. İzzet Baysal Kültür Merkezi'nde İktisat Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta Tansel, kadın istihdamının mutlaka arttırılması gerektiğini söyledi.

Kadınların en çok ücretsiz aile işçisi olarak çalıştıklarına ve tarım sektöründe istihdam edildiklerine dikkati çeken Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysıt Tansel, Kadınların istihdamını arttırmamız çok önemli. Kadınlara, aktif iş gücü piyasalarıyla beceri kazandırmak, eğitim vermek, kurumsal destekleri arttırmak; kadınların girişimcilik ve iş yönetimi ile ilgili eğitimlerini yaygınlaştırmak ve mikro kredi programlarını geliştirmek çok önemli. Kadınlara karşı ayrımcılıkla savaşılmalı ve gelecek nesiller kadın istihdamı konusunda önyargısız yetiştirilmeli” diye konuştu.

Konuşmasında işsizlik konusunda istatistiksel bilgiler veren Tansel, 2008'den 2010 yılına kadar kadınlarda ve erkeklerde işsizlik sürelerine değinerek, 1 yıl ve daha fazla süreli işsiz olanlar azalmış, 6 aydan az süreyle işsiz olanlar artmıştır. Yani işsiz kalabiliyorsunuz, işsiz kalma oranınız yüksek fakat aynı zamanda çabuk iş bulabiliyorsunuz. Gençlere baktığımızda ise, yüzde 40'a yakını ilk kez iş arıyorlar. 15-24 yaş grubu arasında 2010'da atıl durumda olan yani bu gençler hem okula gitmiyorlar hem de iş gücü piyasasında değiller. Bu gruba ‘Görünmeyen Gençler' deniyor” şeklinde konuştu. Haber Merkezi